Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите решиха: Преговорите за продажба на оборудването на АЕЦ "Белене" на Украйна няма да спират

07 август 2024, 17:19 часа • 857 прочитания

Със 110 гласа "против" депутатите отхвърлиха проекторешение на БСП за спиране на преговорите и действията по продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" с дълъг цикъл на производство на Украйна.

Оборудването, което предстои да се продаде на Украйна, в момента е собственост на Националната електрическа компания (НЕК) и е предназначено за проекта АЕЦ "Белене". Проекторешението е внесено от Атанас Зафиров и група народни представители от БСП. Те предлагат да бъде отменено решението на парламента от 6 юли за възлагане на министъра на енергетика да договори с правителството на Украйна продажба на оборудването за АЕЦ "Белене".

Още: Малинов: Оформяме договора за продажба в Украйна на оборудването за АЕЦ "Белене“

Проекторешението създава и възможност въпросното оборудване да бъде използвано за нуждите на АЕЦ "Козлодуй", докато парламентът вземе следващото решение за използването му. Припомняме, че министърът на енергетиката Владимир Малинов прдложи компромисен вариант, при които да се отложат преговорите със 180 дни, през които да се направи анализ дали парогенераторите от АЕЦ "Белене" са пригодими за блоковете в Козлодуй.

Снимка: БГНЕС

От името на вносителите депутатът Драгомир Стойнев от БСП аргументира предложението с енергийната несигурност, в която пребивава България. Той изтъкна, че повтарящите се аварии в АЕЦ "Козлодуй" изискват анализ и оценка на възможностите на замяна на дадени части от ядрената площадка. "Конкретно в АЕЦ "Козлодуй" има проблеми с парогенераторите. Ние в момента подаряваме едно оборудване на Украйна, а ако, не дай си боже, се увеличат проблемите, няма да бъде обезпечена работата на АЕЦ "Козлодуй", каза Стойнев.

Още: Може да става за "Козлодуй": БСП иска да не се продава оборудването за АЕЦ "Белене"(ВИДЕО)

Иначе в гласуването участваха 190 народни представители, от които 66 бяха "за", 110 "против" и 14 се въздържаха. Единствено "Възраждане" и 13 независими депутати подкрепиха предложението на БСП.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес