Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чобанов: Намалените пари за париите ще са буфер в бюджета

01 декември 2013, 17:49 часа • 18869 прочитания

Заедно с таксата върху производство на зелена енергия, парите от намаляването на субсидиите на партиите и ще бъдат буфер в бюджета за догодина. Това обяви финансовият министър Петър Чобанов в Боровец, предаде Стандарт нюз.

По думите му „всеки финансов министър би бил доволен да има буфери в бюджета и това не означава, че се съмнява в изпълнението му." Според Чобанов, през 2014-та година хазната ще посреща „балансирани" рискове, а в средата на годината се очакват големи инвестиционни проекти с частен характер, различни от Южен поток или други енергийни инвестиции. От тях в хазната биха влезли допълнителни приходи, уточни Чобанов.

Държавата не се притеснява от санкции, заради новата такса от 20% върху зелената енергия, коментира Чобанов. Той обясни, че всеки данък или такса е посегателство на нечий финансов ресурс, но финансовите резултати на производителите на ток от вятър и слънце позволяват да им се удържа такса. Засега е разписано парите от нея да отиват в бюджета и ако се вземе решение да покриват дългове, например на НЕК, ще се наложат законодателни промени, пише БНТ.

Вече са ясни и критериите, на които ще трябва да отговарят общините, за да получат финансиране от 500-те милиона лева, отделени през 2014-та за публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Средства ще получат тези общини, които предложат проекти, водещи до растеж, устойчиво развитие, създаване на работни места и повече доходи и които повишават конкурентоспособността на икономиката.

Преди да се одобрят идеите, ще се преглежда дали реално те могат да се изпълнят, дали наистина се иска адекватна на проекта сума и дали записаните цели отговарят на резултатите, които се очакват. Общинските проекти ще преминават през областните управители и Националното сдружение на общините. Междуведомствен съвет от министри и предателят на Националното сдружение на общините ще ги оценява, а постановление на Министерския съвет ще разрешава плащанията.

Финансовият министър очаква до средата на февруари да е готов списъкът с първите одобрени проекти. Те ще се регулират от Закона за обществените поръчки. Ако фондът за общините тръгне добре, парите могат да се увеличават през следващите години, увери Чобанов.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес