Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на петрола поеха в нова посока в началото на седмицата

22 юли 2024, 10:28 часа • 594 прочитания

Цените на петрола се повишиха в началото на седмицата в сутрешната търговия, предаде Ройтерс. Инвеститорите все още преценяват последиците от решението на президента Джо Байдън да не се кандидатира за втори мандат на изборите през ноември.

Още: Камала Харис ли ще замести Байдън?

Цените

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, прибави 48 цента или 0,57 на сто до 83,10 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 42 цента или 0,52 на сто до 80,55 долара за барел.

Оттеглянето на Байдън

В неделя стана ясно, че американският държавен глава се отказа от кандидатурата си за втори мандат. Той подкрепи вицепрезидента Камала Харис за свой наследник в надпреварата.

Щатският долар поевтиня на азиатските пазари, което се отрази благоприятно на петрола, чиито цени се определят в американска валута.

Ударите срещу хутите

На преден план отново излезе и геополитическото напрежение, като войната на Израел и „Хамас“ и сблъсъците с подкрепяни от Иран групировки, включително базираните в Йемен хути. Те породиха опасения за регионална нестабилност, която може да застраши доставките.

Още: Израел атакува Йемен, огромен пожар в пристанище Ходейда (ВИДЕО)

През уикенда Израел нанесе удари по цели в района на контролираното от хутите пристанище на Червено море „Ходейда“ в отговор на атака с дрон срещу Тел Авив. Въздушните удари бяха насочени към съоръжения, включително складове за гориво.

Инвеститорите очакват и сигнали за намаляване на водещите лихви в САЩ.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес