Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на урана може да се повиши почти двойно

11 октомври 2024, 16:34 часа • 272 прочитания

Цената на урана може да се повиши от сегашните нива от около 80 щатски долара за фунт до 135 долара за фунт през 2026 г. поради динамиката на пазара и геополитическите фактори. Това твърдят в свой доклад анализатори на Bank of America Securities.

Несигурност

В доклада си те посочват, че несигурността относно наличието на обогатен уран с руски произход, както и опасенията от евентуална забрана за износ от страна на Русия в отговор на санкциите на САЩ, подчертават изключителното значение на сигурността на доставките на пазара на уран. Прогнозите са, че тези фактори ще доведат до повишаване на цените на урана в краткосрочен план.

Още: Путин: Русия трябва да ограничи износа на критични стратегически суровини

Bank of America Securities коригира краткосрочните си прогнози за цените за 2024 г., като понижи прогнозата си за цялата година до 89,1 щатски долара за фунт, което представлява 13% спад, но предвижда значително възстановяване в средносрочен план.

Според анализаторите на банката за оптимистичната прогноза допринасят няколко фактора. Ключов сред тях е нарастващата зависимост от ядрената енергия като източник на нисковъглеродна енергия, особено предвид факта, че технологични гиганти като Microsoft сключват договори за ядрена енергия, за да задоволят нарастващите нужди на своите центрове за данни.

"Евратом" каза какво ще се случи, ако Нигер спре доставките на уран

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес