Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България не може да се справи дори краткосрочно при спиране на газа от Русия

19 март 2015, 18:51 часа • 12562 прочитания

България се оказа на последно място в Европейския съюз по степен на подготвеност, ако Русия реши да спре газовите доставки през Украйна. Това показва доклад на Кьолнския институт по икономика на енергетиката (EWI).

Според изчисленията на германските учени, ние не сме готови да заменим с алтернатива дори краткосрочно спиране - например две седмици. Резултатите са факт след проучвания, при които е симулирано спиране, каквото направи Русия през зимата на 2009 година. Тогава, заради спор с Украйна относно плащанията за доставки, Москва спря кранчето за близо един месец.

В доклада са посочени няколко обстоятелства, които Европейският съюз е подобрил през последните пет години по отношение на енергийната диверсификация. Едно от тях е достъпът до алтернативи. Именно в тази графа е посочен и интерконекторът между България и Гърция, конкретно от гледна точка на двете държави. Той трябва да бъде завършен през 2018 година, а ЕС дава 80 млн. от общо 220 млн. евро, които ще глътне инвестицията.

Междувременно ЕС посочи юни като краен срок за ново споразумение с Русия за доставките на газ за Украйна през следващата зима. Информацията беше споделена от официално лице преди старта на срещаа на върха на ЕС.

Какви са сценариите за България при повторение на газовата криза от 2009 година и колко подготвен е ЕС - научете в Expert.bg.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес