Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е сред отличниците: Ето къде в Европа морската вода е с най-добро качество

13 август 2024, 14:04 часа • 1591 прочитания

България се нарежда на пето място по качеството на морската вода в крайбрежните места за къпане в ЕС, като 94,6 на сто от местата са оценени като отлични. Това показват данни от проучване на европейската статистическа служба Евростат.

Лидер е Хърватия

Лидер в класацията е Хърватия с 99,1 на сто отлични води за къпане, следват Кипър с 97,6 на сто, Гърция с 95,8 и Словения с 95,2 на сто.

Още: Морето ни е чисто, да не се създава паника: Говори Евтим Милошев

На последните места в класацията са Финландия с 65,4 на сто, Полша с 55,1 на сто и Естония, където 46,7 на сто от крайбрежните зони за къпане получават отлични оценки.

През 2023 г. качеството на водата в крайбрежните места за къпане в ЕС като цяло е много високо - 88,4 на сто от местата са оценени като отлични. Това представлява увеличение от 3,4 процентни пункта в сравнение с 2013 г., когато данните показват 85,4 на сто и отчита стабилност в сравнение с 2022 г. - 88,9 на сто.

Целта на проучването е да се защити и гарантира устойчивото използване на моретата и океаните. Това включва намаляване на замърсяването, прекратяване на прекомерния риболов и опазване на морските и крайбрежните екосистеми.

Морските и океански акватории поддържат крайбрежните икономики и поминък и допринасят за производството на храна.

Директор в туризма: Водата в Черно море е топла, затова изглежда като замърсена

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес