Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Булгаргаз" заведе иск срещу "Газпром" за 400 млн. евро

09 юли 2024, 12:13 часа • 2889 прочитания

"Булгаргаз" заведе арбитражен иск срещу "Газпром" за обзщетение от 400 млн. евро за вреди, претърпени в резултат на едностранното преустановяване на доставките на природен газ в края на месец април 2022 г.

Решението за предявяването на претенцията и нейния размер е взето след извършени финансов и правен анализ, в който се участвали и международни оценители, каза министър на енергетиката Владимир Малинов.

ОЩЕ: Булгаргаз": От „Газпром" още не са искали от нас плащанията да са в рубли

Искът е заведен в понеделник пред Арбитражния съд при Международната търговска камара в Париж, посочват от българския газов доставчик.

От дружеството припомнят, че в края на месец май 2024 г. "Булгаргаз" ЕАД изпрати покана до "Газпром Експорт" за доброволно уреждане на претенцията на българското дружество, съгласно договора между двете компании.

"След като руската страна не предприе действия за извънсъдебно разрешаване на въпроса, "Булгаргаз" предприе необходимите стъпки с цел защита интересите на дружеството", посочват от дружеството.

ОЩЕ: "Газпром" няма да ни плати, можем да обърнем на печалба договора с "Боташ": Говори енергийният министър

Арбитражният съд при Международната търговска камара в Париж е една от най-авторитетните институции в света, които администрират разрешаване на международни търговски спорове.

Припомняме, че в началото на 2022 г. Русия поиска от европейските ѝ клиенти да плащат за природен газ в рубли, вместо във валутите, предвидени в договорите им - долари и евро. България отказа да направи това, след което Русия спря едностранно доставките си на газ през април.

България и Полша бяха едни от първите страни, на които Русия спря доставките на газ. Впоследствие Русия спря доставките си и през газопровода "Северен поток".

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес