Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Булгаргаз" вече може да предлага прехвърляне на част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни

11 юли 2024, 11:34 часа • 627 прочитания

Постигнато е неформално споразумение за възможността "Булгаргаз" да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни.

Това обяви от трибуната на парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание, инициирано от парламентарната група на ПП-ДБ. Темите на привикването бяха подсигурените газови доставки, предоговарянето на споразумението с турската енергийна компания „Боташ", пускането в експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис, както и за преговорите на БЕХ за придобиване до 20 % дял в консорциума, титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок 1-21 Хан Аспарух". По голяма част от темите обаче са конфиденциална информация и ще бъдат разгледани на закрито заседание.

Още: Трябва да престанем да стоим наведени, ако можем: Призив заради "Газпром"

Министърът уточни, че споразумението е договорено по време на среща, провела се по негова инциатива с турския министър Алпарслан Байрактар на 27 април 2024 г. В нея участие са взели и представители на "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ".

"В рамките на срещата запознах турските колеги с решението на българското Народно събрание. Изразих позиция относно необходимостта от предоговаряне на споразумението между двете компании и поради настъпилата значителна промяна на пазара на природен газ от периода на подписването му до момента на вземане на решението от българския парламент", обясни Малинов.

Двамата енергийни министри са възложили на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка с предоговарянето на споразумението.

Още: АЕЦ "Козлодуй" и БЕХ размениха директорите си

Вертикалният газов коридор

Малинов подчерта още, че инициативата за изграждането на вертикален газов коридор е подкрепяна и от настоящия служебен кабинет и се работи ускорено по проекта.

Министърът изтъкна инфраструктурните проекти за доставката на газ, начело с вертикалния газов коридор, който има стратегическо значение с оглед на бъдещото прекратяване на транзита на руския газ през Украйна от 1 януари 2025 г.

По отношение на проекта през 2024 г. Малинов изтъкна, че вече всички обекти са определени за такива от национално значение. Според министъра от страна на БЕХ е увеличен капитала на "Булгартрансгаз" с 200 млн. лева с нови поименни акции, а Министерски съвет е одобрил и издаването на държавни гаранции през 2025 г. по нови заемни споразумения на "Булгартрансгаз" в размер до 625 млн. лева. за финансиране на проекта.

Още: Енергийният министър постави срок за газовия терминал до Александруполис

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес