Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брюксел дава 15 млн. лв. за рибни фирми

21 август 2024, 23:32 часа • 907 прочитания

Европейският съюз отпуска 15 млн. лв. за фирми, които искат да модернизират своите предприятия за рибни продукти или да изградят напълно нови. Мярката е отворена по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. на Министерството на земеделието и храните.

Чрез прилагането на дейностите, предвидени в процедурата, ще се даде възможност за модернизиране на преработвателните предприятия в страната, като се подобри тяхната енергийна ефективност, както и декарбонизацията на процесите на преработката, което ще доведе до намаляване на негативното въздействие върху околната среда във връзка със зеления преход, уточняват от ведомството.

Още: И рибарите искат държавна помощ

“Целта на мярката е чрез въвеждането на иновативни процеси да се насърчи предлагането на пазара на качествени рибни продукти с висока добавена стойност”, обясни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев. Допустими кандидати ще бъдат само еднолични търговци или юридически лица, регистрирани по Търговския закон. Общият брой точки, който може да вземе един проект, е 160. Съответно за подобряване на енергийната ефективност и/или инвестиции в системи за възобновяема енергия се дават 30 точки.

Още: Ще загуби ли България 80 млн. лв. по програмата за рибарство?

За прилагане на методи, намаляващи отрицателното въздействие върху околната среда, включително третирането на отпадъци, се получават 10 точки при класирането, за въвеждане на иновации по отношение на продукти, услуги, процеси, бизнес модели или методи, използване на патент, полезен модел или ноу-хау кандидатите отново ще вземат 30 точки. Тези, които прилагат диверсификация на производството чрез въвеждане на нови продукти с висока добавена стойност, ще вземат допълнително 10 т. Изграждане на капацитет на заетите в предприятието включително обучения в чужбина за обмен на опит, както и подобряването на безопасността, хигиената, здравето и условията на труд отново се оценяват с по 10 точки. 20 пък се дават за инвестиции, насочени към използване на устойчиви опаковки от чист, многократно използваем, рециклируем материал.

Още: ДФ Земеделие изплати над 700 хил. лв. помощи по програмата за рибарство

В случай че проектното предложение получи по-малко от 50 точки, ще се отхвърля. Минималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ за един проект ще е 30 000 лева, а максималният - 2 млн. лв. Приемът ще се осъществи на три етапа Първият приключва на 17 септември в 17 ч. Втората дата за кандидатстване е от 17 септември до 16 ноември и последният шанс е до 15 януари догодина. Подаването на проектните предложения ще се извършва изцяло по електронен път.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес