Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БПГА: В България няма идея какво правим с енергийния преход

03 октомври 2024, 15:38 часа • 513 прочитания

В България нямаме идея какво правим с енергийния преход. Това заяви Светослав Бенчев - председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) на конференция на тема на конференция по случай 25 години от създаването на Българската петролна и газова асоциация на тема "Енергийният преход в транспорта в Югоизточна Европа“.

Нова философия на транспорта

По думите му у нас няма никаква предвидимост по темата, а в плановете за енергетиката изобщо не фигурира транспорта. "А светът се променя, предизвикателствата вече са други. Навлизаме в период на сериозна трансформация, с изцяло нова философия на транспорта", посочи той. 

Още: Горивата и цените им заради Близкия изток: Визията за България от директора на БПГА

"От българските институции очакваме стратегия за енергийния преход в транспорта. А от Брюксел - да се съобрази с регионалните ни особености", каза още Бенчев.

Той призова за запазване на рафинерията на "Лукойл", като по думите му тя може да преработва не само нефт, но и биогорива.

Според председателя на БПГА енергийният преход е необходим, но е изключително важно той да е на социално поносима цена.

Още: Петролната асоциация излезе с манифест за енергийния преход

Министърът на икономиката и индустрията Петко Николов отбеляза, че в контекста на прехода към по-чиста енергия ефективната диверсификация на доставките, заедно с интегрирането на устойчиви и модерни технологии, ще определи доколко успешно България ще може да балансира между икономическите ползи и нуждата от екологична отговорност и намаляване на въглеродните емисии.

Той подчерта необходимостта от полагането на съвместни усилия като гарант за икономиката на страната. "Важно е от една страна да се търсят съвместни и дългосрочни решения по важните за бизнеса теми, а от друга баланса между бизнеса и крайните потребители на горива“, подчерта Николов.

"Икономическите дейности в сектор „Производство на рафинирани нефтопродукти“ в България са безспорно от стратегическа важност и за регионалната икономическа стабилност и за международната търговия“, каза министър Николов и добави, че те са в основата на транспортната система, енергетиката и индустрията.

По неговите думи браншът играе важна роля за вътрешното производство и осигурява хиляди работни места, както пряко в производството, така и косвено чрез свързани сектори като логистика, дистрибуция и обслужване.

Европа - конкурентна на САЩ  и Китай

Евродепутатът Цветелина Пенкова подчерта, че за да е конкурентна Европа на САЩ и Китай е необходимо да използва всички възможни технологии, а не да се лишава от тях. Според нея скоро няма са се сложи край на необходимостта от петрол и газ.

Председателят на българската стопанска камара Добри Митрев също посочи, че все още не можем без фосилните горива."Подкрепяме въглеродната неутралност, но виждаме и рисковете, най-вече от недобре разписания график", подчерта той.

Лиана Гута, генерален директор на FuelsEurope в пряко включване от Брюксел сподели, че ако досега на фокус е бил климата, вече на преден план излизат сигурността на доставките и цената на енергията.

Ева Абрамюк-Лете, генерален мениджър на Европейската асоциация за втечнен нефтен газ сподели, че автогазът е перспективно гориво, което има значителни предимства с ниските си емисии и икономичната цена.

"Той е широко разпространен във Франция, Испания и Италия, България също е сред лидерите в използването му. Не се състезаваме с електрическите автомобили. Те са подходящи за града, но са им необходими огромни батерии за дълги разстояния, което не е особено екологично", добави още тя.

Лектори от съседните Румъния, Сърбия и Гърция също споделиха опита си с енергийния преход в транспорта в техните страни.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес