Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов се среща с концесионерите за добив на природен газ от "Хан Аспарух"

02 септември 2015, 14:18 часа • 6813 прочитания

Утре имам и среща с концесионерите на нашите петролни и газови находища. Надявам се в най-скоро време от "Хан Аспарух" да започне проучването за добив на природен газ и петрол, защото румънската част вече добиват и Румъния харчи около 10-12% вносен газ. Това заяви по време на днешния парламентарен контрол министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Припомняме, че в средата на август премиерът обяви, че през февруари ще започне проучванията за нефт и газ в шелфа на Черно море. Два месец преди местните избори той коментира, че ако правителството на ГЕРБ не е било свалено от власт, то „Хан Аспарух” отдавна е щял да се проучва. „Първите неща, които направи правителството на Орешарски бяха да се спрат концесиите на „Терес” и на „Силистар”, каза тогава Борисов.

Според оптимистичните прогнози вероятните газови залежи на "Хан Аспарух" се оценяват на около 100 милиарда куб.м. Смята се, че ако бъде открито "синьо гориво" в "Хан Аспарух" добивът му ще е с 35% по-евтин от цената на газа, доставяна ни от Русия и Азербайджан.

Законодателство

Той посочи, че на 7 септември в парламента ще влязат от Министерството на финансите доста промени в законите. Борисов заяви, че очаква те да бъдат подкрепени. "Първо, за цветните горива, за данъчни складове – защо да са извън контрола. Внасяме промени, които ще урегулират всичко това и ще има много добър ефект”, каза премиерът, цитиран от БГНЕС.

Относно борбата с корупцията той заяви, че от няколко месеца са започнали действия, концентрирани в звеното за борба с корупцията от ДАНС, „Митници”, наблюдаващи прокурори и НАП. "От начина, по който бяха конструирани по цигари, алкохол, захарни изделия, меса, петрол, се направиха анализи и се видя, че в почти всички сфери има несъвършенства или умишлено са направени така закони и наредби, че и лобитата, които са ги движили, са създали условия за неефективна дейност”, уточни Бойко Борисов

"По-лошото, във времето, когато се изгражда, фирми, които нямат нищо общо с държавата, поставят пломби за две седмици време... Мога да ви уверя, че не само от днес до събота и от събота до понеделник, 24 часа в момента се работи по всички данъчни складове, защото те в законите и наредбите са оставени без да се регламентират дейностите им”, каза премиерът.

Независима КЗК

Той коментира още, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е независим орган, но от парламента зависило да избере ръководство. „Ако в тока имаме повече отношение, в горивата няма никакво. Не можем да кажем дали има картел или не. Факт е, че виждате – стотици тонове оцветено гориво, краде се от акциз, от ДДС”, каза Борисов. Той добави, че понеже всяка сряда имат съвещания, с промените, които предлагат, в следващите месеци ще се спестят стотици милиони и ще се дисциплинират компаниите.

В дуплика премиерът каза още, че както говори за качество, така и за цени, но в условията на пазарна икономика правителството не може да се меси. „Ние бяхме в такива години. Разбирам популизма, но малко трябва да има граници”, уточни той.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес