Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бизнес климатът в България се подобрява в почти всички сектори през май

30 май 2024, 14:04 часа

През май стопанската конюнктура в страната се подобрява за втори пореден месец, като се наблюдава подобрение на бизнес климата в търговията на дребно, строителството и сектора на услугите, но спад в промишлеността.

Реклама

Същевременно очакванията в строителството, промишлеността и в сферата на услугите са за запазване на цените през следващите три месеца, а търговците на дребно предвиждат леко увеличение. Това сочат резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

ОЩЕ: Бизнес климатът в България се подобрява в началото на годината

Общият показател на бизнес климата през май се повишава с 0,6 пункта спрямо април, когато нарасна с 1,8 пункта, до ниво от 25,4% спрямо 24,8% месец по-рано. Така показателят се задържа за пети пореден месец от началото на годината над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Графика: НСИ

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, обаче се понижи през май с цели 6,9 пункта спрямо април, когато нарасна с 1,2 пункта, достигайки до едва 17,8% спрямо 25,4% месец по-рано. Това е най-ниското ниво на индекса от последните месеци на 2022 г., като спадът се дължи на негативните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. Според тях, има понижение на осигуреността на производството с поръчки, придружено с влошени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Най-сериозните затруднения за дейността в промишления сектор остават свързани с несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила, посочени съответно от 50,3% и от 30,7% от промишлените предприятия.

По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да се запазят без промяна през следващите три месеца.

Графика: НСИ

През май показателят „бизнес климат в строителството“ нараства с цели 4,8 пункта след ръст с 1,1 пункта през април, достигайки 31,4% спрямо 26,6% месец по-рано. Това е най-високото ниво на индекса от първата половина на 2021 г. и е в резултат на позитивните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията, като по-благоприятни са и прогнозите им за строителна активност през следващите 3 месеца. Анкета на НСИ обаче отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и цените на материалите продължават да бъдат основните фактори, ограничаващи развитието на бизнеса в сектора. Отчита се и известно засилване на негативното въздействие на фактор „конкуренция в бранша“.

Мениджърите в строителството също очакват запазване на ценовото равнище през следващите три месеца.

Графика: НСИ

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ скочи през май с цели 10,9 пункта до 40,6% от 29,7% през април, достигайки най-високо ниво от първите месеци на 2020 г. – преди да последва краткотраен драматичен срив на индекса с началото на пандемия от COVID-19. Солидното повишаване на индекса през май се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянията на предприятията. Позитивни са и прогнозите им за обема на продажбите и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца.

ОЩЕ: Компаниите в сектор “Търговия” са оптимисти за бизнес средата у нас

Основната пречка за дейността на предприятията през май е конкуренцията в бранша, която измества на втора позиция несигурната икономическа среда, следвана от факторите „недостатъчно търсене“ и „недостиг на работна сила“.

Прогнозите на търговците на дребно са за леко повишение на цените през следващите три месеца.

Графика: НСИ

Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се повишава през май с 1,3 пункта до 19,6% от 18,3% през април, достигайки най-високо ниво от първата половина на 2019 г. Поредното подобрение на бизнес климат в услугите се дължи на по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на техните предприятия. Подобряват се и мненията им за настоящото търсене на услуги, докато очакванията за следващите три месеца се изместват към по-умерени мнения.

Основните проблеми за развитието на бизнеса продължават да са несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша.

Преобладаващата част от мениджърите в сферата на услугите очаква запазване на ценовото ниво през следващите три месеца.

Графика: НСИ

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес