Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БФА: България не е изпълнила целите си за зелена енергия, заложени до 2020 г.

17 юни 2014, 21:54 часа • 19897 прочитания

България не е изпълнила целите си за зелена енергия, които са заложени до 2020 година, това е една от спекулациите на Министерството на икономиката и енергетиката. Това каза председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова, предаде Фокус.

„За съжаление, в сектора „Електроенергетика” целта на България не е изпълнена днес и с действията, които правителството и ДКЕВР предприемат, практически предопределят, че страната през 2020 година ще трябва да получи наказание от ЕК за това, че не е изпълнила тези цели”, каза още Русинова. По думите ѝ целта на България до 2020 година е 20,8% от енергийния микс да е енергия от възобновяеми източници, а съгласно официалните данни на статистиката за 2012 година делът на възобновяемите енергийни източници е около 11%.

„За съжаление, все още липсва официална информация, официална статистика за 2013 година. Докладът, който Министерството си е позволило да внесе в ЕК и въз основа, на който и ДКЕВР предприема своите действия, се основава на непубликувани статистически данни”, заяви Русинова.

Според нея позоваването на непубликувани статистически данни на практика означава позоваване на недостоверни данни. Русинова каза още, че опитите да се манипулира ЕК включително за това, че България е изпълнила целите си, е много опасна игра, която само би ощетила в бъдеще и България и инвеститорите, които имат намерение да участват в модернизирането на българската енергетика.

„Ние трябва да търсим повече възобновяеми източници не само, защото имаме поети ангажименти като държава-членка на ЕС, а защото това е ефективно за всички нас като български граждани. Официалната статистика на ЕС, която вчера беше цитирана и от еврокомисаря по климата Кони Хедегор, показва, че в държавите, в които има повече енергия от ВЕИ в ценовия микс, там цената към потребителите намалява” каза още Русинова.

Меглена Русинова заяви, че според нея големият проблем с прозрачността и липсата на информация в енергетиката се случва, за да се прикрият другите неефективности.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес