Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгия предложи обща европейска система за проследяване на руския газ

15 октомври 2024, 15:43 часа • 514 прочитания

Белгия предложи да бъде въведена обща европейска система за проследяване на руския втечнен газ, внасян в ЕС, за да може да се прилагат европейските санкции срещу Москва. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на изказване на белгийския министър на енергетиката в оставка Тине ван дер Стратен.

Вносът от Русия се е удвоил

Министърът отчита, че вносът на втечнен газ в Белгия се е удвоил и страната се затруднява да прилага санкциите. Според нея е необходимо ЕС да промени законодателството, за да може по-бързо да бъдат прекратявани договорите с руските доставчици на втечнен газ, сключени преди Русия да бъде санкционирана заради това, че нападна Украйна. По нейните думи засега прекратяването на дългосрочните договори води до правни неясноти.

Още: Великобритания обяви нови санкции срещу руския газ

ЕС наложи през юни санкции срещу вноса на руски втечнен газ, които въвеждат забрана за прехвърляне на горивото между кораби в европейските териториални води, дори да е предназначено за държави извън ЕС. Медиите поясняват, че Белгия е особено засегната от тези решения, тъй като управлява терминали за втечнен газ за доставки в Северозападна Европа.

ЕК обяви решението си за вноса на руски газ

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес