Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Актуализацията на бюджета ще бъде внесена в НС още днес

16 юли 2014, 15:01 часа

Актуализацията на бюджета ще бъде внесена за гласуване още днес. Следобед има общо заседание на комисиите в Народното събрание с цел още утре да влезе в пленарна зала. Това предаде БГНЕС.

Реклама

Предлаганата актуализация на закона за държавния бюджет е мотивирана от взето политическо решение на база на постигнато съгласие между политическите сили на консултациите при президента, каза по повода финансовият министър Петър Чобанов (на снимката).

Набелязаните мерки в консултациите предвиждат засилване в краткосрочен план на финансовите буфери на разположение на правителствата. Това би осигурило гъвкавост. "Общественото доверие, което ще осигурим е ключово условие за самата финансова стабилност на страна и усилването на фискалните буфери ще подкрепят това доверие", каза Чобанов. Актуализацията цели единствено гарантиране на гъвкавост и възможност следващо служебно правителство да оперира нормално в среда, в която отсъства работещ парламент.

В актуализирания бюджет е предвидено дефицитът по консолидираната фискална програма да бъде увеличен на 725 млн. лв., което е 0.9 от прогнозния БВП. Тоест дефицитът се увеличава на 2,7% от брутния вътрешен продукт. От тези пари 225 млн. лева ще отидат за актуализацията на бюджета на НЗОК, 500 млн. лв. е намалението на заложените приходи.

"Парите ще отидат в основни две направления: 200 млн. лева за болнична помощ, където са най-големите проблеми, най-голямото напрежение и най-съществената част от проблема. Останалите 25 млн. лева са за осигуряване на лечението на онкоболните", поясни Чобанов.

Според него допълнителният ресурс ще даде възможност на системата да посрещне идващите месеци и ще бъде напълно достатъчен при добра финансова дисциплина.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес