Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако вземем парите от ЕС и миньорите ще бъдат осигурени, и токът ще поевтинее: Говори енергиен експерт

30 септември 2024, 08:47 часа • 3176 прочитания

Ние имаме толкова висока цена на тока, именно защото сме много зависими от въглищните централи. Ако преходът се ускори и тези мощности се заменят с комбинация от възобновяеми енергийни източници, чиято себестояност е 0, всичко това ще допренесе да се намали цената на тока. Това коментира енергийният експерт Мартин Владимиров в ефира на Нова телевизия. 

ОЩЕ: Попов: Въглищните централи ще затворят, защото не са конкурентни и не издържат на пазара

"На миньорите не се предлага алтернатива. От 2021 г. оцентаката ни показва, че за преквалификация, ранно пенсиониране и намиране на нови работни места на абсолютно всички работници в Маришкия басейн ще струва 800 млн. евро, а ние имаме няколко молиарда лева, за да постигнем този преход. Има нужда от политическа воля и от разбиране", коментира той.

По думите му въглищната енергия е най-скъпата у нас. "На практика мините са в технически фалит. Единствената причина да оцеляват все още е, че държавата отпуска от бюджета огромни субсидии ежегодно", каза Владимиров.

ОЩЕ: Има напредък по предоговарянето на Плана за възстановяване

"Марица Изток 2, която ще фалира без помощта на държавата, е разпределила 270 млн. лв. обществени поръчки до 2027 г., въпреки че няма логика изобщо да съществува до тази година", обясни той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес