Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Местни искат плажа Болата да не бъде резерват - за да има търговия

27 март 2018, 09:12 часа
Реклама

Ще има ли сериозно застрояване на плажа Болата, след като кметът на Каварна Нина Ставрева поиска плажът да бъде изваден от резервата "Калиакра", включително и водещият към него път? Този въпрос отново излезе на дневен ред, след като жители на село Българево поискаха свободен достъп до плажа и той да бъде поет от концесионер, за да бъде гарантиран този достъп.

Концесионерът трябва да си има и заведение, за да си поддържа самият плаж, добави жителка на селото на име Мария, която притежавала кафене. Подобно мнение изказа и друга жителка, която държала павилион и иска на Болата да има къде да се продават сувенири. Трети жител пожела да има тоалетна, като уточни, че Болата "не е чак толкова диво място".

Не става въпрос за застрояване, категоричен беше кметът на Българево Георги Янев пред Нова телевизия. Той наблегна на важността да има паркинг. Сега не може да се влиза освен с разрешение за научна цел, добави главният архитект на Каварна

Същевременно лицето на "За да остане природа в България" Тома Белев подчерта, че е достатъчно, че има отделяне на имоти. Той каза и, че е важно Болата да бъде запазен, за да може да има шанс да бъде възстановена популацията на тюлена-монах. Местните обаче казват, че този вид е измрял преди над 20 години.

Предстои обществено обсъждане дали Болата да остане в резерват "Калиакра" – на 12 април.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес