Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли в коя планина се намира Боровец?

29 май 2022, 13:45 часа

Три са най-популярните планински курорти в България - Банско, Пампорово и Боровец. Разположени са в най-високите планини на България - Пирин, Рила и Родопите.

В коя планина се намира Боровец?

Реклама

В Рила, разбира се.

Боровец е първият планински курорт в България.

Боровец е най-старият планински курорт не само в България, но и на Балканския полуостров.

Началото

Самоковци използват свежия въздух на боровата гора край града си, за да се спасят от туберкулозата и редица други болести. В края на 19-ти век княз Фердинанд минава през тази местност и остава очарован от красотата. Разбира, че местните ловуват по тези места. Като запален ловец, той решава също да си построи ловна хижа в местността “Ситняково”. Ловната “хижа” всъщност представлява двореца “Царска Бистрица”. Четири са общо царските дворци в курорта: Царска Бистрица, Ситняково, Саръгьол и Соколец. Соколец е мястото, където е била зоологическата градина на княз Фердинанд и са се отглеждали бизони, мечки и други животни.

Знаете ли какво е славянското име на Стара планина?

Не много известен факт е, че княз Фердинанд е инициатор на първото организирано изкачване на връх Мусала през 1889 г. с група от 25 човека.

Но всъщност още през 1896 г. ген Тантилов построява първата вила за отдих тук. Генерал Петко Тантилов заема висши длъжности в българската армия до Първата световна война. Примерът му следват много други предприемачи, офицери, банкери. Постепенно районът се оформя като летовище, което официално е вписано през 1899 г. като “летен курорт”, тъй като по това време било модерно лятото да се ходи на планина, а не на море. 

 

Много бързо броят на вилите нараства. До 1928 г. те са вече 74. Курортът става известен с името Чамкория или преведено от турски “борова гора”. Една от най-прочутите появи в литературата на курорта под името Чамкория е в романа на Димитър Димов “Тютюн”. Популярността на курорта се засилва и чрез романа "Чамкория" на съвременния български писател Милен Русков.
През 1903 г. е пусната и първата автобусна линия София-Самоков-Чамкория заради големия интерес към планинския отдих.

В царските дворци работят много чужденци - инженери, метеоролози, ботаници. Те носят и първите ски. За да им подражават местните започват сами да изработват ски, които нарекли “Славеевки”. Постепенно ски спортът започва да привлича гражданите на Самоков.

От Чамкория до Боровец

През 1942 г. курортът сменя името си на Боровец, което е буквалният превод на думата “Чамкория”. Името му е дадено от акад. Балан.
През 60-те и 70-те години на 20-ти век курортът се разраства като най-големия център за зимни спортове на Балканския полуостров. Тук се строят ски влекове и лифтови съоръжения, оформят се широки писти, изграждат се модерни хотели в алпийски стил.

Коя е най-високата планина в света?

Боровец днес

Днес Боровец е модерен планински курорт със съвременни хотели и ски съоръжения. Разположен е на 1350 м надморска височина на северните склонове на Рила, на 73 км от София. Най-високата точка е на 2560 м. В курорта има маркирани ски писти с обща дължина от 58 км. Най-дългата писта е 12 км. Най-близкият град е Самоков, на 10 км. Климатът е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Ски сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.

Спортна история

Първото състезание по спускане в Боровец се провежда през 1930 г. За първи път курортът е включен в алпийския календар на Международната федерация по ски през 1974 г.
Боровец е бил домакин на две световни (1981 и 1984 г.) и 12 европейски купи, както и на многобройни състезания за ски алпийски дисциплини. Последната Европейска купа се състоя през февруари 2016 г. в дисциплината гигантски слалом за жени. 

Курортът предлага великолепни условия за зимни спортове - алпийски ски, ски бягане, сонуборд. По високите части на планината при ски център “Маркуджик” снежната покривка достига 2 м в разгара на сезона, което е предпоставка за изключителни възможности за екстремно каране.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес