Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли тези стари български поверия за късмет?

27 август 2024, 07:55 часа

По дефиниция поверието е вярване, традиционно суеверие, убеждение, че някои действия, случки и явления са проява на свръхестествени сили или са предзнаменование за нещо, което предстои да се случи. Поверията са определяли значима част от живота на дедите ни, решенията, които взимали, изборите, които правели. Част от тези поверия познаваме и спазваме и днес, макар да са малцина онези, които определят себе си като суеверни. Много стари български поверия са вплели корените си в традициите, обредите и обичаите ни и дори не се замисляме, че те са именно поверия. Такива са старите български поверия за късмет.

Стари български поверия за късмет

  • За да не избяга късметът от дома и да не влезнат болестите, кавгите и неприятностите, дедите ни не изхвърляли никога определени предмети, сред които икони и църковни символи, които могат да се занесат и дарят в църквата, ако са нежелани в дома, часовници, дори да не са работещи, дрехите на булката и младоженеца, които се съхранявали, за са се съхранят семейното щастие и късметът на съпрузите, насъщният, незаменима част от родната трапеза, празниците, делниците и обредите ни, снимките, съхранили енергията на хората, запечатани завинаги върху тях, портмонетата, за да не обеднее семейството. Съхраняването на всички тези вещи, тяхното заравяне или изгаряне, но не и изхвърляне, вещаело късмет за семейството, който няма да го напусне заедно с вещите.
  • Един от най-ярките спомени от първия учебен ден в ранните ученически години със сигурност е мама на вратата с менче вода в ръка. Хвърлянето на вода за късмет, за да ни върви по вода, е сред най-популярните стари български поверия, съхранени и до днес. Силата на водата да отмива всичко лошо и да носи късмет е запечатана в много поверия, обичаи и ритуали, но хвърлянето на вода е сред тези, които и днес масово изпълняваме.
  • Хвърлянето на пъпчето на бебето на място, което да му донесе късмет, е сред старите поверия, които майките спазват и днес. Изборът на място е вълнуващо решение, което майките трябва да вземат както преди векове, така и днес.
  • За късмет и против уроки на ръката на бебето се връзка червен конец, който да го пази от зли очи и уроки.
  • За да избягат от лошия късмет хората и днес се завъртат три пъти в кръг или променят маршрута си, ако черна котка мине пътя им.
  • Дедите ни вярвали, че подкова на входната врата носи късмет в дома. Портите често се украсявали именно със закована подкова, за да се „закове“ късметът в дома, както и с четирилистна детелина върху нея. Днес подкови върху вратите няма да видите, но търсенето на късметлийската детелина с 4 листа и съхраняването ѝ като символ на късмета и сбъдването на съкровените желания, продължава да е актуално. Намирането на подкова и занасянето ѝ в дома също се счита за поличба за късмет.
  • За да не привлечете лошия късмет не трябва да подавате сол от ръка в ръката, да отваряте чадъра си за дъжд на закрито, да изпращате или посрещате някого на прага на дома си, да допускате да се счупи огледало, да давате пари в понеделник или в началото на месеца, да чистите къщата вечер, да подарите нож, без да поискате да се откупи с дребна монета и др.
  • Старите хора са вярвали, че е на късмет и щастие, ако видят кола, натоварена със слама, чуят песента на щурците, ако се разходят под дъжда, ако трият подкови – символ на късмета – една в друга, докоснат коминочистач, подстрижат косата си по време на буря, приберат и занесат в дома си молив от улицата.

Още: Късметче според зодията за тази седмица, 26 август - 1 септември 2024

Преди да решите, че се шегуваме, бързаме да обясним, че ритуалите и суеверията помагат, като ни успокояват, свалят стреса и притесненията, намаляват тревогата. Важно е обаче да се прави разлика между ритуал и обсесивно-компулсивно разстройство, което е заболяване, проявяващо се с повтарящи се действия, които страдащият от него извършва за късмет, но които действия са ирационални, отнемащи време и прекрачващи здравия разум. Докато ритуалите са част от корените и традициите ни, то обсесивно-компулсивното разстройство се нуждае от диагностиране и лечение.

4-те зодии, които ще имат много късмет през седмицата, 26 август - 1 септември 2024

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес