Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли на какъв език говорят в Австрия?

28 октомври 2022, 11:11 часа
Реклама

На какъв език се говори в Австрия?

Чудили ли сте се някога на какъв език се говори в Австрия? Само немски диалект ли използват? Нека се опитаме да разберем този въпрос подробно.

Децата, които учат в училище, се учат да четат и пишат на класически австрийски немски език. Той действа като език на бизнеса и правителството в Австрия. Австрийският немски, който е официалният език, е най-разпространеният в цялата страна.

Предвид факта, че австрийският "немски" език има много диалекти, той се възприема добре от преките говорители на "класиците", а именно жителите на Германия. Следователно между тези, които живеят в Австрия и Бавария, няма езикова бариера и проблеми в общуването помежду си.

Знаете ли на какъв език говорят в Бразилия?

В центъра австро-баварският диалект е разбираем за говорещите класически немски език, но на юг той абсолютно не е ясен за жителите на Тирол. Виенският, а именно австро-баварският диалект на Виена, често се използва в Германия, за да олицетворява типичния австрийски гражданин.

Хората, които живеят в Грац (столицата на Щирия) говорят различен диалект, който е разбираем и за жителите на други австрийски региони.

Какви диалекти се използват в Австрия?

Австрия, предвид нейното историческо и културно наследство, отдавна е била и остава многонационална държава (например Австрийската империя включваше голям брой различни земи, където жителите говореха различни езици). Сега Австрия не е изцяло немскоговоряща страна, има свои собствени диалекти: унгарски (регион Бургенланд), словенски (Каринтия, Щирия), бургенландски хърватски (Бургенланд), чешки, словашки и ромски.

Знаете ли кой е най-говоримият език в света?

В разновидността на австрийския немски език (по-специално в максимална степен на територията на Виена) се използват редица думи, заимствани от унгарския език, чешкия, идиш, както и от редица южнославянски езици.

Ето защо, ако живеете в Австрия или отивате на екскурзия до тази вълшебна страна, трябва да сте подготвени за факта, че можете да изпитате някои трудности с обясненията. По-специално, ако посетите малките села. В същото време, ако говорите официалния език на Австрия - немски, трябва да ви разберат в центъра.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес