Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко са континентите на Земята?

04 ноември 2022, 16:22 часа

Суперконтинент

Днес всички знаем, че на нашата планета има няколко континента. Но преди около 270 милиона години почти цялата сухоземна част на Земята е представлявала едно цяло - един огромен суперконтинент. Днес учените наричат този бивш континент Пангея, което от гръцки означава “цялата Земя”. Пангея е покривала една трета от цялата земна повърхност, а останалата част представлявал световния океан, наречен Панталаса.
Учените предполагат, че преди около 200 милиона години Пангея започва да се разделя, като отделните парчета постепенно се отдалечават едно от друго. Така се формират континентите. 

Идеята за Пангея за първи път идва от германския метеоролог Алфред Вегенер през 1912 г. като част от неговата теория как се движат континентите. По-късно неговите теории са заменени от по-съвременно разбиране на тектониката на плочите.

Учени разкриха мистерията на образуването на континентите

Колко са днес континентите?

Седем

Ето имената им, подредени по големина, започвайки от най-големия към най-малкия.

АЗИЯ

Най-големият континент е свързан с Европа, образувайки субконтинент, наречен Евразия. Между тях не съществува географска граница.
Азия е и най-гъсто населеният континент, където живеят около 60% от жителите на планетата. На територията на Азия има 48 държави.
Азия се простира на площ от 44 579 000 кв.км. Граничи на изток с Тихия океан, на север със Северния ледовит океан, на юг с Индийския океан и на запад с Европа. Планините Урал и Кавказ разделят континента от Европа, а Синайският полуостров и Червено море го отделят от Африка.
В Азия се намира най-високата планинска верига в света, както и двете най-гъсто населени страни - Китай и Индия. 

АФРИКА

На втория по площ и население континент са разположени 54 страни и живеят около 16% от жителите на планетата.
Континентът се простира върху площ от 30 370 000 кв.км. Граничи на запад с Атлантическия океан, на север със Средиземно море, на изток с Червено море и Индийския океан, а на юг с Атлантическия и Индийския океан.
Три (от общо петте) географски ширини прекосяват Африка - Екватора, Тропика на рака и Тропика на козирога.

Остров ли е Австралия?

СЕВЕРНА АМЕРИКА

Континентът е разположен изцяло в северното полукълбо и тук се намират 23 страни.
Северна Америка се простира на площ от 24 709 000 кв.км. Граничи със Северния ледовит океан на север, с Атлантическия океан на изток, с Тихия океан на запад и с Южна Америка на юг.
Северна Америка се разделя с Азия чрез Беринговия проток, а Панамският провлак служи като разделителна ивица между двете Америки. 

ЮЖНА АМЕРИКА

По-голямата част от Южна Америка лежи в южното полукълбо. Континентът заема площ от 17 840 000 кв.км. Граничи с Атлантическия океан на изток, с Тихия океан на запад, с Южния ледовит океан на юг и със Северна Америка на север.
Тук е домът на Амазонската екваториална гора, която заема близо 30% от площта на континента.

АНТАРКТИДА

Най-студеният континент е почти изцяло покрит с лед. Тук няма постоянни жители, с изключение на учени, които са построили изследователски станции за изследване на Антарктида.
Простира се на площ от 14 200 000 кв.км и е заобиколен изцяло от Южния ледовит океан.

Неизвестни структури колкото цял континент - открити в земните недра

ЕВРОПА

Границата между Европа и Азия е по-скоро условна на база лингвистични и културни различия. В Европа има 48 страни. Континентът граничи със Северния ледовит океан на север, с Атлантическия океан на запад, с Каспийско море на югоизок и със Средиземно и Черно море на юг. 

АВСТРАЛИЯ

На континента Австралия има 14 държави. Това е най-слабо населеният континент след Антарктида, само 0,2% от населението на Земята живее тук. Австралия се простира на площ от 8 525 989 кв.км и често се нарича Океания, за да се разграничи от държавата със същото име. Представлява истинска жива лаборатория, тъй като започва да се отделя от Антарктида преди около 60 милиона години, при което тук се развиват съобщества, уникални за региона.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес