Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какво значат всички кодове по опаковките на яйцата и как да изберете

16 септември 2024, 16:36 часа

Много хора срещат затруднения, когато пазаруват в супермаркети. Огромният избор на продукти може да бъде истинско затруднение, особено ако не знаете какво да търсите. 

Яйцата са едни от най-купуваните продукти и присъстват във всеки хладилник. Ето обаче как да се ориентирате спрямо надписите на кутиите.

Клас на яйцата

Още: 6-те най-здравословни комбинации с яйца, които ускоряват загубата на тегло

Яйцата могат да бъдат класифицирани по два начина - или като клас А, или като клас В. Клас А, които се водят най-висококачествени, се отличават със следните характеристики:

- чиста и неповредена черупки с нормална форма

- въздушно пространство вътре в яйцето не повече от 6 mm

- жълтък, който няма ясно видим контур и се движи леко при завъртане на яйцето

Още: Ето защо жълтъците на варените яйца стават зелени и как да го предотвратите

Яйцата от клас А не трябва да се мият или почистват преди или след категоризирането и не трябва да се приготвят за съхранение или охлаждат под 5 °C. Те винаги се категоризират по тегло:

-XL — повече от 72 грама,

- L — 63–72 грама,

- M — 53–62 грама,

- S - по-малко от 53 грама

Кодът върху опаковката

Всички кори, опаковки и куттии, в които се продават яйцата, имат кодове. Тези букви и цифри имат специално значение, защото казват на потребителите и контролните органи всичко, което трябва да знаят за тях.

0 - биологично отглеждане

Това означава, че кокошките носачки не трябва да се държат в клетки, а да разполагат на местата за носене най-малко с 1/3 слама, дървени стърготини или пясък. При това отглеждане не повече от 6 кокошки могат да бъдат настанени на 1 квадратен метър закрито пространство.

1 - свободно отглеждане

В този случай кокошките разполагат с т.нар. кацалки, гнездо и постеля и са свободни да излизат навън през деня. Всяка кокошка трябва да има достъп до най-малко 4 квадратни метра открито пространство.

2 - подово отглеждане

Тук минимално допустимият брой кокошки на квадратен метър е 9. Те снасят яйцата си в гнезда, разположени на няколко нива. Най-малко ⅓ от мястото, където живеят трябва да е покрито с някаква постеля (слама или стърготини).

3 - клетъчно отглеждане

От 2012 г. в ЕС могат да се отглеждат носачки само в клетки на най-малко 750 cm², в които трябва да има гнездо, кацалки и постеля.

Други кодове

Буквите, както може би сте се сетили вече, показват конкретната държава, като с BG са маркирани българските производители.

Следващият код показва региона на съответната държава: Например: 1 BG 12345 – 12 е номерът на областта. Нашата страна е разделена на 28 области, за това и цифрите са от 1 до 28. Последното число (345 в случая) показва номера на производителя.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес