Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли каква е разликата между еспресо и кафе?

20 юни 2022, 17:45 часа

Какво е еспресо?

Еспресото е концентрирана напитка кафе, приготвена от много гореща вода под високо налягане и фино смлени кафени зърна. От дефиницията на еспресото се вижда, че има две основни разлики с обикновеното кафе: процеса на варене и финото смилане на зърната.

Еспресото и кафето не са различни неща. Еспресото е вид кафе. По-точно, еспресото е метод на варене на кафето, при който се използват високото водно налягане и фино смлени кафени зърна, от които се приготвя малка доза концентрирана кафена напитка. Еспресото е изобретено в Италия. За неговото приготвяне могат да се използват всички видове кафени зърна, независимо от произхода. Една от основните му характеристики, освен концентрирания аромат, е, че е по-плътно, има каймак и се сервира в малки количества (30 мл).  

Разлики между еспресо и кафе

Печене

Кафените зърна за еспресо се пекат по-продължително и стават по-тъмни от тези за обикновеното кафе (филтърно, от джезве, кафеварка и др. начини на варене). При втория вид кафе се използват кафени зърна, които се пекат по-кратко и са в по-светъл цвят.

Пиете кафе на гладно сутрин? Ето какво ще се случи, ако го правите много дълго

Мелене

Зърната за еспресо традиционно са много по-фини от тези за другите видове кафе. Това е, защото процесът на приготвяне на еспресо изисква горещата вода да преминава през преса. Кафето трябва да е много фино смляно, защото водата влиза в контакт с него за изключително кратко време.

Метод на варене

За да си приготвите обикновено кафе, имате нужда от френска преса, кафемашина, кафеварка, джезве. Еспресото се приготвя по специален метод, който изисква еспресо машина, а резултатът е малка доза концентрирана напитка.
Истинското еспресо не може да се приготвя в обикновена кана за кафе. Има нужда от високо налягане за екстракционния процес, за да получите чаша ароматно еспресо. 

Вкус

Тъй като еспресото е дълго печено, фино смляно и сварено по различен начин, то има уникален вкус, в сравнение с другите видове кафе. Обикновено ароматът му е по-наситен, по-малко кисел и със завършени нотки. Хората го определят на вкус като “по-силно”, имайки предвид по-наситения му и плътен аромат на кафе. 

Три чаши кафе на ден ще ви гарантират...

Съдържа ли еспресото повече кофеин?

Неправилно много хора смятат, че еспресото има повече кофеин от обикновеното кафе. Напротив, силното изпичане на кафените зърна, финото смилане на кафето и по-краткото време на взаимодействие между кафето и водата (времето, за което топлата вода преминава през смляното кафе, тоест 30 секунди) допринасят за по-ниско ниво на кофеин.
Една средна чаша варено кафе (с кафемашина, кафеварка или по-друг начин) съдържа малко повече кофеин от еспресото. Причината е, че кафените зърна за еспресо се пекат по-дълго време, а в процеса на печене голяма част от кофеина се унищожава.

Въпреки това, еспресото е с най-висока концентрация на кофеин на милилитър. Едно малко еспресо (30 мл) има подобно съдържание на кофеин колкото една чаша стандартно кафе (250-300 мл). Ако изпиете 250 мл еспресо, ще предозирате и вече ще сте приели дневната си доза кофеин само с една чаша.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес