Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Златна съставка: 5 рецепти за младост и красота с куркума

01 август 2024, 14:33 часа

През последните години се забелязва забележима тенденция ориенталските традиции за красота да навлязат на европейска почва. Ако преди няколко години кокосовото масло, произхождащо от Югоизточна Азия, счупи всички рекорди за популярност, тогава тенденцията за новата година е индийската куркума. Ще ви кажем защо трябва да я имате в банята си и защо кожата ви ще сияе от нея.

Куркумата е корените на едноименното растение, смлени на прах. За нас това е предимно подправка, която се използва в готвенето, но в много източни страни куркумата се използва активно в козметологията. Фактът, че този златен прах има антиоксидантно и антисептично действие, е бил известен още в древността.

Известно е, че още през 2500 г. пр.н.е. в Индия се използва за медицински цели и за различни ритуали. Например, булките търкали телата си с куркума, преди да се оженят, като по този начин се очиствали от предишна карма. В допълнение, това използване на подправката било и чисто практично, тъй като пастата от куркума перфектно почиства кожата, подобрява цвета й и придава тонус.

8 причини да ядете куркума: Ползи и вреди

Детокс коктейл с куркума

Тази оранжева напитка ще ви излекува с еднакъв успех както от лошо храносмилане, така и от акне. Перфектно почиства тялото от нечистотии и токсини, като премахва всички вредни примеси и оставя само сияещо здраве. И така, запишете рецептата за вълшебен коктейл от младост и красота.

Начин на приготвяне: За 500 мл кокосово мляко ще ви трябва една чаена лъжичка куркума и малко парче корен от джинджифил. Изсипете мляко в тенджера, добавете джинджифил и куркума, разбъркайте и оставете напитката да къкри за няколко минути. Изключете котлона и покрийте тенджерата с капак. Оставете коктейла да се накисва за 10 минути и сте готови за пиене. Ако не ви харесва, добавете лъжица мед за сладост.

Маска за лице с куркума и мед

Тази маска идеално овлажнява и подхранва кожата, придава здрав тен и действа на принципа на детокс продуктите, премахвайки токсините от горните слоеве на епидермиса. Единственото нещо, което може да бъде пречка, е намирането на натурален мед без никакви добавки. Важно е медът да е възможно най-естествен и органичен. В противен случай ще бъде лесно да се развият кожни раздразнения и алергии.

Начин на приготвяне: Смесете меда с куркума на прах и нанесете получената паста върху лицето си.

5 невероятни ползи от приема на куркума всеки ден

Балсам за коса от масло и куркума

В резултат на използването на тази смес ще намерите добре поддържана и подхранена коса, овлажнен скалп и стимулирани космени фоликули, готови да работят с удвоена сила, произвеждайки силна и здрава коса.

Начин на приготвяне: Зехтин, малко куркума, смесете всичко и нанесете върху косата и скалпа за 20-30 минути, след което изплакнете обилно с шампоан.

Баня с куркума

Нека ви предупредим веднага: къпането ви в оранжева вана ще изглежда странно, но от друга страна бомбите, които оцветяват водата в зелено или синьо, не са по-добри от естествена подправка, изпитана от времето и милиони индийски жени. Имайте предвид, че кожата може да се оцвети леко след подобно лежане, но нека това не ви плаши – няколко минути със скраб и кърпа и ще бъдете като нови. В буквалния смисъл на думата. Кожата след такива бани става бебешки мека и кадифена.

Как да го направите: Напълнете ваната с топла вода, добавете половин чаша куркума на прах, разпределете подправката и легнете във ваната за 15-20 минути.

Маска от папая и куркума

Куркумата в тандем с папая е отличен тоник, който също облекчава кожата от възпаление и лющене. Като цяло папаята се използва доста често в козметологията и е известна със своите тонизиращи, овлажняващи, регенериращи и детоксикиращи свойства. В допълнение, ензимът, изолиран от плодовете на папая, е известен с отличния си изсветляващ ефект.

Начин на приготвяне: Обелете плодовете, пасирайте ги старателно, докато станат на каша, добавете чаена лъжичка куркума към получената маса и разбъркайте до гладка каша. Внимателно нанесете върху лицето си, като избягвате зоната около очите и оставете да изсъхне (ако ви е много дълго, отстранете маската след 15 минути, това е достатъчно време за ефект).

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес