Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Зеленска си купи Bugatti за 4,8 млн. долара": Кой се хвана на въдицата на руската пропаганда? (ВИДЕО)

03 юли 2024, 13:57 часа
Реклама

Руските пропагандисти създадоха т.нар. дийпфейк и измислено френско издание, за да разпространят фалшива новина за украинската първа дама Олена Зеленска.

Още: Руска пропаганда: Известни личности зоват за спиране на помощта за Украйна (СНИМКИ)

Едно фалшиво "Бугати" стигна до 12 милиона потребители онлайн

Мрежа от базирани в Русия уебсайтове, представящи се за американски вестници, стои зад кампанията, осъществена с помощта на изкуствен интелект, разкри BBC. Като цяло кампанията е насочена към предстоящите американски президентски избори през есента, но един от последните примери в нея е фалшива история за Зеленска. Във "фейка" се твърдеше, че първата дама на Украйна е закупила луксозен автомобил Bugatti ("Бугати") на стойност 4,8 млн. долара с пари на американските данъкоплатци.

Историята беше пълна с грешки и използваше очевидно генериран от изкуствен интелект видеоклип на предполагаем продавач на Bugatti, който уж потвърждава, че Зеленска е купила автомобила.

Макар че материалът бързо беше опроверган от BBC и други медии, а също отречен от Bugatti, които заплашиха със съдебни действия, той достигна до поне 12 милиона потребители в социалната мрежа X.

Още: Останах без ръка, но ние сме руснаци, всичко е наред: Ранен руски пропагандист успокоява (ВИДЕО)

Първоизточникът е фалшиво издание

Разпространилите фалшивата новина се позоваваха на "авторитетното" френско издание Vérité Cachée, за което никой не беше чувал. Фалшификатът беше подхванат от западни любители на конспирацията и агенти на руското влияние.

Оказа се, че Vérité Cachée изобщо не съществува, а сайтът е създаден специално, за да подхвърли този фалшификат. Журналистите от руската разследваща медия Insider анализираха статиите, публикувани там, с помощта на услугите CudekAI, Copyleaks и QuillBot и стигнаха до заключението, че всички новини в сайта са генерирани от изкуствен интелект, с изключение на тази за Зеленска.

Още: Украинците се спукват от смях: Руснаците почнаха да превземат и села, които не съществуват (СНИМКА)

Още случаи: В САЩ използват пропаганда за вътрешна употреба

Това е само една от многото подобни истории, разпространявани на фалшиви "новинарски" уебсайтове, създадени да изглеждат като легитимни издания. Някои от въпросните уебсайтове дори използвали имената на несъществуващи американски вестници - например Chicago Chronicle, който е спрял да излиза през 1907 г.

Уебсайтовете често използват реални истории, написани от достоверни медии, които след това са пренаписвани с помощта на изкуствен интелект, за да се промени напълно наративът. Някои от инструкциите на ИИ са останали видими в един от фалшивите уебсайтове. В други истории са използвани видеоклипове, генерирани от ИИ, за създаване на фалшиви "източници" или "информатори", които са цитирани в подкрепа на твърденията.

Още: Арест в Дания за връзки с Путин, в България за същото се разсейваме: Кремъл действа (ВИДЕО)

В случая със Зеленска черешката на тортата е цитиран предполагаем представител на Bugatti, който потвърждава покупката на автомобила от първата дама на Украйна. Оказва се, че това е дийпфейк видео.

Въпреки очевидните фалшификации - някои от историите, например разследване, което уж разкрива, че яхти са били закупени от украински служители с пари на САЩ, са споделяни отново и отново от видни длъжностни лица, включително американски сенатор.

Едно от лицата, които BBC свързва с мрежата, е Джон Дъуган - американски гражданин и бивш морски пехотинец, който бяга в Русия, след като ФБР нахлува в апартамента му през 2016 г. Дъуган, който редовно се появява в руските медии, отрича да има каквото и да е участие в уебсайтовете, но също така намеква, че "дейността му е форма на отмъщение срещу американските власти". "За мен това е игра", казва той. "И малко отмъщение".

Макар че много от историите получават само няколко преглеждания, някои от тях могат да имат огромно въздействие и да доведат до фалшиви разкази, които вземат връх в навечерието на важните американски президентски избори, казват експерти.

Още: Влиянието на Путин в България - военни и политически кръгове: Украински доклад

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес