Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо пиенето на студена вода се избягва в толкова много култури?

23 октомври 2024, 07:15 часа

Много експерти са единодушни, че не само видът и качеството на консумираната течност са важни за човешкото здраве, но и нейната температура. Например, питейната вода, която е полезна за цялото тяло, може да му причини непоправима вреда, ако е твърде студена. Интересното в случая е, че народните лечители и знахари в най-различни култури по света отдавна, още в далечното минало са сигнали до същия извод – при това в пълен синхрон със съвременните медицински схващания по въпроса.

Ето какво разяснява лекарят-отоларинголог Аза Сайдулаева.

Какво се случва, ако пиете студена вода?

На първо място, това ви позволява да утолите жаждата си дори в най-горещите дни и да се освежите, като получите запас от жизненост и енергия. Специалистите обаче посочват, че пиенето на студена вода е вредно. Стомахът и червата страдат най-много от пиенето на студена течност, която с ниската си температура стеснява кръвоносните съдове, следователно води до лошо храносмилане - процесът на смилане на храната се забавя значително.

Още: Колко вода трябва да пиете на ден - спазвате ли това правило?

Особено опасно е това да се прави по време или след обяд, закуска или вечеря. Причината е, че стомашно-чревният тракт бива значително засегнат от такава вода, която се отразява негативно на способността на организма да смила храната. Например, 20-30 минути след обилен обяд в червата ви навлиза откъм стомаха ненапълно усвоена храна. Освен, че това нарушава работата на вътрешните органи, така се провокира и наднормено тегло.

Това важи особено за тези, които обичат да пият мазни храни със студени напитки. Под въздействието на ниски температури мазнините се втвърдяват в хранопровода, превръщайки се в бучки. Такива бучки просто „падат“ в стомаха и създават неприятно усещане за тежест.

Какви са ползите от студената вода?

Разбира се, освен вредата има и ползи от студената вода. Те се състоят не във вътрешното, а във външното ѝ използване във вид на душове. Много експерти отбелязват, че редовното обливане с течност с ниска температура има благоприятен ефект върху човешкото тяло. Благоприятният ефект се осигурява от следните фактори:

  • стесняване на кръвоносните съдове
  • активиране на кората на главния мозък
  • подобрено кръвообращение
  • прилив на енергия за целия ден напред и много повече

Още: Това е количеството вода, което детето трябва да пие на ден

Много хора изпитват значителни подобрения в състоянието си, след като излагат телата си на ниска температура чрез хладна или направо студена вода. В същото време е важно да подходите към тази процедура правилно и отговорно. Необходимо е да започнете обливането постепенно, като намалявате температурата и обема на водата с течение на времето. Освен това се препоръчва първо да се консултирате с квалифициран лекар за съвет - понеже има много противопоказания за тази процедура. В повечето случаи обливането е забранено за хора, които страдат от сърдечни заболявания и имат проблеми с кръвоносните съдове. Това се обяснява с факта, че когато човек внезапно се облее с течност с ниска температура, тялото му изпитва стрес и пулсът му започва да се ускорява. Ето защо предварителните прегледи, одобрението на лекаря и отчитането на всички характеристики на собствения организъм са ключът към успеха на такава процедура.

Ползите от топлата вода

Когато мислите дали да пиете студена, хладка или топла вода, изборът е ясен. Щом обмивате поетата вече храна със сравнително топла течност, вие насърчавате активното разграждане на хранителните вещества и производството на естествени храносмилателни ензими. Благодарение на това храната се усвоява по-бързо и не изпитвате дискомфорт в стомаха.

Още: Защо кучето пие много повече вода от нормално

Именно консумацията на вода при стайна температура помага за премахване на токсините и отпадъците от организма, подобрява храносмилането и активира метаболитните процеси – което е забелязано още в древни времена от лечителите на различни народи.

Внимание! Тази статия е само за информация. Не се самолекувайте, а се допитвайте до медик-специалист!

Източник: "Спорт Експрес"

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес