Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо вашият домашен любимец толкова обича да се въргаля в калта?

07 юни 2024, 22:00 часа

Кучето едва ли ще може да ви обясни мотивите на собственото си поведение. Така че ще трябва внимателно да анализирате неговия начин на живот, за да го разберете.

Собствениците на кучета понякога се шегуват, че техните домашни любимци изглежда нарочно търсят кал и локви. Изглежда, че нашите по-малки братя изпитват търпението на стопаните си заради шегата.

Въпреки това, всъщност има няколко причини, поради които вашият домашен любимец прави това. Опитайте се да разберете кое от това се отнася конкретно за вашето куче - напълно възможно е тогава да успеете да отучите домашния любимец от един не особено приятен навик.

Пор, канарче и още 4 лесни за отглеждане домашни любимци

Ароматът на продуктите за грижа

Миризмата на кучешки шампоан може да ви изглежда доста приятна, но понякога домашните любимци изобщо не харесват интензивните миризми. В този случай домашният любимец може да се опита да го премахне с кал.

Ако забележите, че веднага след процедурите за къпане кучето ви бърза да се изцапа отново, възможно е да е по-добре да преминете към продукти за грижа без аромати или с неутрални миризми.

Паразити

Понякога навикът да се въргаляте в мръсотията е предупредителен знак. Когато кучето има бълхи, това е единственият начин за облекчаване на сърбежа.

Ако вашият домашен любимец никога преди не се е държал по този начин, опитайте внимателно да прегледате козината му след разходка и да я третирате с антипаразитни продукти.

Важно!

Както отбелязват ветеринарните лекари, бълхите могат да живеят на всякакви топли места. Ето защо, в идеалния случай, третирайте вашия домашен любимец превантивно през цялата година. Освен това, дори домашни любимци, които не напускат стените на вашия апартамент, се нуждаят от третиране. Факт е, че човек може да внесе бълхи в къщата дори на подметките на външни обувки.

Кой домашен любимец се гледа най-лесно?

Период на линеене

Търкаляйки се по земята, кучето може да се опитва да се отърве от излишната козина. В този случай е по-добре да помогнете на домашния любимец и да го разресвате старателно

Липса на игри

Кучетата се нуждаят от редовна физическа активност. Ако разхождате домашния си любимец твърде малко и не си играете с него, той може да се опита да компенсира липсата на забавление, като се въргаля в калта. Това се случва особено често при млади, енергични кучета или кученца.

Променете обичайния си маршрут

Има още един трик, който ще ви помогне да намалите риска вашият домашен любимец да се натъкне на мръсна локва. Опитайте се да изберете пешеходни маршрути с павирани пътеки.

Колко често трябва да къпете кучето си? Отговорът на този въпрос зависи от вида на козината. Например, копринената, лека козина изисква къпане веднъж седмично или веднъж на две седмици.

Друг важен фактор е начинът на живот на вашия домашен любимец. Ако кучето живее в имота на частна къща, не можете да го къпете твърде редовно - около два пъти годишно.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес