Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да пиете хладка, а не студена вода в жегите?

13 август 2024, 18:01 часа

Когато температурата се повиши и слънцето пече, поддържането на хидратацията става изключително важно. Много хора инстинктивно посягат към леденостудена вода, за да се охладят, но пиенето на хладка вода всъщност може да донесе повече ползи в жегите. Ето защо избирането на хладка вода може да бъде по-полезно от охладената.

На първо място, пиенето на хладка вода спомага за по-ефективното поддържане на температурата на тялото ви. Когато консумирате леденостудена вода, тялото ви трябва да изразходва допълнителна енергия, за да я загрее, за да съответства на вътрешната му температура.

Как е правилно да се пие вода преди и след хранене?

Този процес може да предизвика временен шок за организма ви и да отклони енергията от регулирането на основната температура на тялото ви. Хладката вода, която е по-близка до естествената температура на тялото, изисква по-малко енергия за обработка, което позволява на тялото да се съсредоточи върху по-важни задачи, като например охлаждане чрез пот и поддържане на общото ниво на хидратация.

Освен това хладката вода може да бъде по-лесна за храносмилателната ви система. Екстремните температури, независимо дали са твърде високи или твърде ниски, могат да повлияят на ефективността на храносмилателния процес. Леденостудената вода може да свие кръвоносните съдове в стомаха, което може да забави храносмилането и да причини дискомфорт. Топлата вода, от друга страна, поддържа постоянна температура, която подпомага оптималната храносмилателна функция, като спомага за по-плавен и комфортен процес на храносмилане.

Друг важен аспект, който трябва да се вземе предвид, е, че хладката вода може да бъде по-хидратираща от студената. Когато пиете леденостудена вода, драстичната температурна разлика понякога може да доведе до временно свиване на стомашната лигавица, което може да забави скоростта на усвояване на водата в организма. Топлата вода, която е с по-умерена температура, може да се абсорбира по-бързо и по-ефективно, като по този начин спомага за по-бързото рехидратиране.

Какво е точното съотношение между ориз и вода при варене

Също така е по-малко вероятно хладката вода да предизвика "сътресения" в организма ви, които понякога могат да съпътстват студените напитки. По време на интензивна жега тялото ви вече е подложено на стрес и внезапното въвеждане на много студена субстанция понякога може да засили чувството на дискомфорт или да доведе до стомашно-чревни смущения. Топлата вода осигурява по-мек подход, като помага да се избегне ненужното натоварване на организма и насърчава по-комфортно хидратиране.

Освен това в някои традиционни практики и уелнес философии се смята, че хладката вода подпомага по-добрата детоксикация и метаболитни функции. Смята се, че нежната топлина на хладката вода спомага за изхвърлянето на токсините и подобрява кръвообращението, което може да бъде от полза в горещото време, когато тялото работи по-усилено, за да поддържа баланс.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес