Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо трябва да съхранявате хранителното фолио във фризера

25 септември 2024, 14:00 часа

Хранителното фолио е незаменим елемент в кухнята. Домакините го използват, за да запазят свежестта на различни продукти - от хляб до сирене. Във фолиото можете да опаковате и приготвена храна. Например, ако капакът на тенджерата внезапно изчезне от погледа. Понякога увиването на зеленчуци или плодове във фолио може успешно да предотврати окисляването и развалянето им. Това важи особено за разрязаната диня, но и за други плодове.

Но функционалността на фолиото не се ограничава само с това. Жените често го използват, за да си направят маска или го ползват за обвивка. Някои опаковат в него вещи при преместване или дори покриват дупките в рамките на прозорците по време на студено време, за да не духа вътре.

Този път обаче искаме да ви разкажем за един различен вид трик, свързан с фолиото за храна. Обзалагаме се, че не знаете за нея. Лайфхакът се отнася до съхранението и използването на фолиото в дома.

Още: Трик с фолио, който моментално ще превърне небрежната коса в разкошна грива

Фризерът на помощ

Най-често домакините съхраняват хранителното фолио в обикновено чекмедже в кухнята. Примерно до алуминиевото фолио се намира бутилката със слънчогледово олио. Оказва се, че това е погрешно. Експертите по безопасност на храните препоръчват фолиото за храна да се съхранява във фризера.

Оказва се, че това помага за подобряване на функционалността му. Хранителното фолио се изработва от поливинилиден хлорид (PVC) или полиетилен. Тези материали са способни да привличат статично електричество. А много производители добавят и лепило към фолиото, за да го накарат да залепне по-добре към продуктите, които се опитват да опаковат в него.

Понякога обаче ефектът е твърде силно изразен. В резултат на това фолиото залепва за всичко - включително и за ръцете ни, когато се опитваме да опаковаме храна в него. А за да предотвратите това, трябва да съхранявате продукта във фризера. Минусовата температура ще успее да предотврати прекалено голямото залепване на фолиото.

Още: Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

В резултат на това ще можете да опаковате в него всичко, което ви е необходимо, както и бързо да откриете ръба му, за да го отлепите. Само че ще похарчите много по-малко нерви.

Какво да правите?

Ако това ви създава неудобство, съвсем не е необходимо да съхранявате хранителното фолио във фризера постоянно. Можете да го поставите там около 10-15 минути преди да решите да увиете някаква храна с него. Това ще е достатъчно време, за да може студът да извърши чудодейната си магия. Опитайте и ще видите, че трикът действително работи и ще ви улесни.  

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес