Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо съдиите носят черно наметало

07 март 2022, 09:20 часа

Погледнахме назад в историята, за да разберем защо съдиите от Върховния съд носят черни роби - и откъде идва традицията на дрехите в съдебната зала.

Историята

Преди да отговорим „защо съдиите носят черни дрехи?“, нека първо разгледаме защо съдиите от Върховния съд носят роби, а не костюми и вратовръзки. Не знаем точните причини, поради които съдиите от Върховния съд решават да обличат роби, но най-вероятно това се дължи на традицията да носят мантия, която се е предавала от векове в много европейски страни, най-вече в Англия. Няма доказателства, че съдиите са носили роби на първоначалното си заседание през 1790 г., но те решили да продължат дългогодишната традиция и за първи път носели роби на своето заседание през февруари 1792 г. Като цяло се смята, че робите придават тържественост на съдебните производства за сериозния характер на работата.

Смъртоносните тайни за красота от миналото

Забавен факт: съдиите от Върховния съд не винаги са носели черни дрехи

Може да ви изненада да знаете, че мантиите, които носят съдиите от Върховния съд, не винаги са били черни. Всъщност някои са били в различни цветове. От 1792 до около 1800 г. Съдът носел черна роба с червени и бели елементи по ръкавите и надолу отпред на робата.

И така, защо съдиите носят черни дрехи?

Накратко, няма истински солиден отговор. Няма конкретна причина – в някакъв момент Съдът се промени от по-цветните одежди към изцяло черни, някъде около 1800 г. до 1801 г. В крайна сметка тази традиция се е разпространила и в други съдилища и повечето федерални съдии са приели изцяло черната роба до 1880-те години. Докато традицията на Съда обикновено идва от английските традиции, други европейски нации като Франция също носели роби.

Пирамидите в Египет НЕ са най-великите пирамиди на земята

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес