Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо шотландците са носели поли в миналото

14 октомври 2024, 19:30 часа

Често се смята, че панталоните са стандартно мъжко облекло, но ако се върнем назад в историята, ще видим, че това съвсем не е така. Древните гърци носели драпирани хитони, а римляните предпочитали къси туники, под които слагали броня, смятайки панталоните за странни и варварски. В Шотландия мъжете от планинските райони са носели дреха, която на пръв поглед изглежда като пола – килтът. Той представлява дълъг парче плат, което се увива около кръста и се закрепя с колан. Макар тази дреха да изглежда нетипична за мъже, тя е изключително удобна и подходяща за суровия климат на Шотландия. В тази статия ще разгледаме защо килтът се е наложил като основно облекло в шотландските планини и какви са неговите предимства.

Какво е килт и защо шотландците са го предпочитали?

Килтът е символ на шотландската култура и идентичност. Тази традиционна дреха е изработена от парче плат, наречен тартан, който обикновено има кариран десен и е специфичен за всеки шотландски клан. Тартанът е направен от здрава вълнена материя, която издържа на влага и студ. Всеки клан имал свои собствени цветове и шарки, които отразявали произхода и историята на клана, а това позволявало на хората лесно да разпознават кой към кой клан принадлежи.

Символите на "шотландската поличка", носена от мъже

Климат и терен – основни фактори за избор на облекло

Шотландските планински райони са известни с честите валежи, студения вятър и неравния терен. В такъв климат панталоните бързо се намокрят и залепват по краката, което прави движението по-трудно. Килтът, от друга страна, осигурява пълна свобода на движение и изсъхва значително по-бързо, когато се намокри. Освен това, килтът може лесно да се използва като одеяло през нощта – още една полезна характеристика, особено в дъждовно време. Това го прави практично облекло за хората, които живеят и се движат в планинските райони.

шотландска пола

От планините до благородническите кръгове

Първоначално килтът бил популярен предимно сред шотландците от планинските райони. Но в средата на 19-ти век тази дреха започва да набира популярност и сред благородническите и интелигентски кръгове в цяла Шотландия. Постепенно килтът станал символ на националната идентичност и гордост, и дори шотландците, които живеели в чужбина, започнали да носят тази традиционна дреха по време на специални събития и тържества. Днес килтът е важна част от шотландското културно наследство и се носи на събития като сватби, фестивали и други национални празници.

Килтът като многофункционална дреха

В традиционната шотландска култура съществуват два вида килт – голям и малък. Големият килт представлява дълъг парче плат, което може да се увие около цялото тяло, докато малкият килт, по-известен днес, се увива около кръста. Освен че е удобен, килтът не изисква носене на бельо, тъй като когато се появил, в гардероба на мъжете не съществувало такова. Поради уникалния си дизайн, килтът е подходящ за различни метеорологични условия – той топли през зимата и осигурява проветривост през лятото.

Шотландските полички правят мъжете по-плодовити

Други култури и техните мъжки „поли“

Интересно е да се отбележи, че мъжете в други части на света също носят дрехи, които приличат на поли. Например, саронгът е традиционна драпирана дреха, носена от мъжете в Индонезия и Малайзия, а в Япония самураите носят хакама – вид пола-панталон. В арабските страни мъжете носят дълги, разтегнати дрехи, които приличат на рокли и са подходящи за горещия климат. Тези традиционни облекла доказват, че изборът на дрехи често е повлиян от климатичните условия и културните особености, а не от представите за това какво е типично мъжко или женско облекло.

Килтът е уникален символ на шотландската култура, който се е запазил през вековете благодарение на практичността и удобството си. Въпреки че в миналото е бил носен основно от мъжете в шотландските планини, днес килтът се свързва със силното чувство на идентичност и гордост на шотландците. Той е доказателство, че модата и функционалността могат да вървят ръка за ръка и че дрехите не определят пола, а отразяват културните и природни особености на даден народ. Така килтът, от обикновено планинско облекло, се превръща в символ на традицията и вдъхновение за целия свят.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес