Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо претопленото кафе има толкова лош вкус и какво да направите вместо това?

15 юли 2024, 11:42 часа

Една чаша кафе има предварително определен жизнен цикъл: Наливате чаша джо, задушена от пара, оставяте я до лаптопа си, за да не изгорите езика си, и преди да се усетите, изминава час и кафето ви е студено като камък. Пускате я в микровълновата, за да я активирате за няколко секунди, притискате чашата към устните си и правите гримаса. Това е горчиво. Горчив по начин, който ви кара да се чудите дали някой не е налял в него шишенце с отрова в стил Ромео и Жулиета.

Звучи ли ви познато? Без значение как се опитвате да претоплите кафето си – в микровълновата, на котлона, каквото и да е – без съмнение сте споделили това преживяване. Защото както и да го правите, претоплянето на кафето извежда съединения, които го правят решително по-горчив. Разговаряхме с експерти, които обясниха как се случва това и предложиха няколко реалистични решения, които да ви помогнат да избегнете попадането в този модел.

Сега, когато работите у дома повече от всякога, прочетете и никога не пийте лоша чаша претоплено кафе.

Защо претоплянето на кафето го прави горчиво

Зеленото (непечено) кафе съдържа хлорогенни киселини и процесът на печене ги разгражда на хининова киселина (чийто вкус можете да свържете с хинин в тонизираща вода) и кафеена киселина. Докато хлорогеновата киселина има горчив вкус, хининовата киселина и кафеената киселина имат още по-изразен горчив, стипчив вкус.

Всяко кафе има известна горчивина. Но в прясно свареното кафе има и много сладост и киселинност, които балансират горчивината и създават комплексно кафе с приятен вкус.

Когато претопляте кафето си, вие насърчавате повече производство на тази хининова киселина и кафеена киселина, като по този начин придавате на кафето си още по-горчив, стипчив, възловат вкус.

В повечето чаши кафе има и малки частици, плаващи наоколо – особено ако сте използвали френска преса – които продължават да се варят и стават още по-горчиви, когато претоплите кафето си.

Това кафе стои там и се върти наоколо и почти ще продължи да се вари, по същество, и вие извличате вкусове, които не е задължително да искате да продължите да извличате.

Всички печени кафета – тъмно, средно, светло ли стават горчиви при претопляне?

Всеки вид печено ще има по-горчив вкус при претопляне до известна степен. Но горчивината на тъмно изпеченото кафе ще бъде още по-изразена.

Това е поради същата причина, за която току-що говорихме – тъй като тъмно печеното е имало повече топлина, приложена към зърната по време на процеса на печене, то ще съдържа повече от горчивите на вкус хининова и кафеена киселина, отколкото по-светлите печени на първо място.

Какво да направите вместо да претопляте кафето си

Експертните съвети по тази тема варират от „настройте микровълновата си фурна на 80% мощност“ до загрейте я бавно на котлона. че още не сте се сетили.

Вредно ли е кафето при хипертония?

Хората, които работят от вкъщи, вероятно вече имат термо чаша за изнасяне или изолирана чаша. Когато пиете от вкъщи, може да не мислите да го използвате – обикновено пиете от чашата си, която ще се охлади много по-бързо, защото позволява на повече повърхност да влезе в контакт с въздуха – така че ще просто го сложете в чашата ми за заминаване, която обикновено вадя, за да отида да си взема кафе в кафене.

Използвайте кафето като начин да разчупите деня си

Въпреки че може да се почувствате приятно да сварите огромно количество кафе и да сте готови за деня, имайте предвид, че у дома вероятно няма да правите толкова много почивки, колкото в офиса. А приготвянето на по-малки количества кафе няколко пъти през деня може да помогне за почивка в новата ви ежедневна рутина.

Може да бъде удоволствие да изпиете малко кафе сутрин, да се върнете в кухнята в 11 сутринта и да варите още малко. По-честото приготвяне на по-малки количества ще ви помогне да го запазите топло и ще ви даде почивка през деня.

Колко чаши кафе могат значително да намалят риска от рак?

Процесът на приготвяне на кафе е нещо, което е много успокояващо за мен. Това е хубав малък момент просто да оставя настрана всичко друго, което правех, и просто да присъствам за секунда. Това е нещо, което наистина ми харесва и го ценя, особено във времена като тези.

Приготвянето на кафе отнема много по-малко време от печенето на хляб с квас у дома, което беше толкова популярно по време на пандемията от коронавирус, със също толкова голяма награда.

Кафето е толкова просто. Това са само две съставки, в сравнение с печени изделия, които използват 10, или хляб, който прекарвате часове и часове в правене. С кафето залозите са доста ниски.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес