Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо на шотландците е било забранено да носят бельо под килта?

06 юни 2024, 16:07 часа
Реклама

Килтът е неразделен символ на Шотландия, който съчетава историята и културата на страната.

Някога той е бил просто карирано парче плат, а сега е символ на борбата за независимост, смелостта и идентичността на шотландския народ. Въпреки това, килтът често се възприема от чужденците като странно и дори смешно явление.  

Първите шотландски поли са представлявали триметрово каре, наречено „голям килт“, което се е пристягало с кожен колан. В суровия климат на шотландските планини, където проливните дъждове и студените ветрове са нещо обичайно, подобни дрехи са били разумно решение. Панталоните се мокрят бързо, ако постоянно ходите с тях по мокра трева, а и не е толкова лесно да ги изсушите във влажно време.

Има една известна поговорка: „Истинският шотландец никога няма да носи бельо под килта“. Между другото, тази военна традиция е официална от XVI век.

Дългият килт служел като плащ през студените нощи на открито и отлично пазел топлината, но бельото под него все пак можело да се намокри заради влажната земя.

И така, ако през нощта на хоризонта се появи враг и шотландският воин е принуден да издържи с мокро бельо дълги часове, как ще се отрази това на здравето му?

„Инспекциите на килтовете“ са били обичайно явление в армията, като командирите са използвали огледала на пода в казармата, за да се уверят, че традицията се спазва стриктно. Нарушителят бивал удрян с тояга и изпращан обратно в казармата да се преоблече.

По време на Втората световна война войниците се преобличат в по-практични и модерни (според тогавашните стандарти) военни униформи. Въпреки този период на „застой“ на килтовете обаче много шотландски мъже продължават да спазват традицията в чест на предците си и културата на страната си.

Известно е, че през 2015 г. няколко бара са отказали да обслужват мъже в килтове. Причина за това бяха дамите, които бяха прекалили с алкохола, които от детско любопитство подръпваха полите на гостите и снимаха случващото се. Колкото и нелепо и глупаво да звучи, подобни неприятни инциденти неведнъж са предизвиквали сериозни скандали.

И в днес носенето на бельо под килта не е задължително, а за повечето шотландци дългогодишна традиция е свещена.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес