Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо на немците се казвало шваби в миналото?

27 февруари 2024, 07:35 часа

За да открием отговора на този безспорно любопитен въпрос, трябва да научим кои са били швабите и кой нарича немците шваби, за да установим и защо.

Шваби са наричани немците от руснаците, а ние заимстваме и повтаряме това име от тях, ключова роля за което изиграват филми за Втората световна война, най-често, без изобщо да знаем защо на немците казвали шваби. Швабия е исторически културен и лингвистичен район в Югозападна Германия, където се говорел не чист немски, а диалект. Днешната провинция Баден-Вютенберг, както и части от Западна Бавария попадат именно в територията на Швабия. През Средновековието е съществувало херцогство Швабия, едно от германските херцогства, представляващи територията на Алемания, съществувало до 13 век. След разпадането на херцогството швабската културна идентичност оцелява чрез създаването на Швабската лига на градовете през 14 век, Швабската лига от 1488 г. и Швабския кръг през 1512 г. Тези факти дават някои отговори и повдигат завесата пред незапознатите с темата като цяло, но не обясняват защо немците се наричали шваби в миналото.

Още: Проучване: 52% от хората в Германия не ходят по ресторанти заради повишаването на цените

Защо на немците са казвало шваби в миналото?

Въпреки че ние сме масово повлияни от филми за Втората световна война, в които немците са наричани шваби от руснаците и сме попили на свой ред това име, причината на немците да се казват шваби в миналото се коренят във времето далеч преди Втората световна война.

Първите шваби се заселват около река Волга, след като е издаден манифест от Екатерина Втора, позволяващ съществуването на чуждестранни колонии и поселища в границите на Руската империя. Броят на швабите, населяващи Руската империя, драстично се увеличава, когато войските на Наполеон унищожават и опустошават Южна Германия, което води до крайна нужда населението да потърси спасение в други земи – то намира такова в земите на днешните Украйна и Русия – цели колонии се заселват там, след като животът, домовете и части от родината им са унищожени от наполеоновите войски. Според историческите данни швабите са се разселили и по поречието на река Дунав – в Румъния,  Сърбия и Унгария. Тези колонии и в Русия, и по поречието на Дунав не били от немци, а от шваби, като самите те се самоопределяли като такива, а не като немци. Именно от онези времена руснаците са започнали да наричат немците шваби, заради преселението на шваби от унищожените части от Германия на техните земи. Невиждали и непознаващи други немци, освен тези, които избягали от унищожените от войските на Наполеон огромни части от Южна Германия, руснаците някак естествено започнали да наричат всички немци шваби, тъй като други не познавали.

Защо у нас наричат немците шваби?

И докато за руснаците е някак естествено да наричат немците шваби, заради причините, които описахме, то въпросът защо българите са попили и приели това име остава отворен. Вероятно освен филмите за това е допринесло и попиването на руската култура и поведение в онези години, поради което, без да знаят защо, нашенци са приели и името шваби. У нас наричането на немците шваби масово се възприема като обида, използва се именно с цел обида и пренебрежение, но това име изначало и от разпространилите го – Русия – не е нито обида, нито има за цел да накърни немците. Реално преселниците наистина били шваби, сами се определяли като такива и в наричането им по този начин не се крие нито негативно отношение на Русия към Германия, нито се прави с цел накърняване и обида, докато ние наричаме немците шваби иронично и пришивайки на това име негативен привкус, какъвто реално е нямало в миналото.

Още: Кои са 5-те най-големи градове в Германия?

Ясно става и че не всички немци са шваби, че швабите са населявали определена провинция от територията на Германия и че е неправилно „шваби“ да се използва като название за немците независимо дали с ирония и подигравателно, с цел обида, или без подобни скрити помисли.

Още по-любопитен и малко известен факт е, че основно на славянски езици населението на Германия се нарича немци, докато на други езици жителите на тази европейска страна се назовават германци. Правилото име на това население е именно германци, докато езикът им е немски. Немци всъщност означава чужденци, като думата произлиза от „ням човек“.

Германия легализира канабиса за развлечение

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес