Защо на кучетата не трябва да се дава шоколад?

666
Защо на кучетата не трябва да се дава шоколад?
Снимка: iStock

Шоколадът е едно от най-популярните лакомства сред хората, но за кучетата той може да бъде изключително опасен. На кучетата не трябва да се дава такъв вид лакомство и това не е просто предупреждение, а научно доказан факт.

Екатерина Тихонова, укиноложка, собственичка на развъдник за голдън ретривъри, експерт и блогър, ни разказа за причините, поради които шоколадът може да причини сериозна вреда на четириногия ви приятел.

Токсични компоненти на шоколада

Основните вещества, които правят шоколада опасен за кучетата, са теоброминът и кофеинът. И двата алкалоида принадлежат към класа на метилксантините и имат стимулиращи свойства. Ето защо ние толкова много обичаме кафето, шоколада и какаото. И затова те са опасни за кучетата.

7 въпроса, които ще ви подскажат дали можете да гледате куче

1. Теобромин: Това е основният токсин, който се съдържа в шоколада. Докато човешкият организъм може ефективно да елиминира теобромина за 2-3 часа, при кучетата този процес е 9 пъти по-бавен, което означава, че високите концентрации на този стимулант карат нервната система и сърцето да работят усилено за по-дълъг период от време.

2. Кофеин: Подобно на теобромина, кофеинът също е опасен за кучетата. Той стимулира нервната система и може да предизвика различни негативни ефекти, като например учестено сърцебиене.

"Един ден стопаните на тримесечното ни кученце ме събудиха през нощта, защото кученцето беше достигнало до шоколадов чийзкейк от масата и успя да изяде една четвърт от него. Собствениците отидоха направо в клиниката и оттам ми се обадиха. Попитах го как се чувства, а собственикът каза, че кученцето изглеждало щастливо и махало с опашка, но лекарите в клиниката им се смеели.

За щастие това кученце вече тежало 13 кг, а чийзкейкът, въпреки че изглеждал с шоколадов цвят, имал малка концентрация на какао, така че не се наложило да му се помага. Кученцето и неговите стопани бяха изпратени у дома. Затова е важно да се познават симптомите на шоколадовото отравяне", споделя историята си Екатерина.

Симптоми на отравяне с шоколад

Симптомите на шоколадово отравяне при кучетата могат да варират в зависимост от количеството изяден шоколад и размера на кучето.

Основните симптоми включват:

- Повръщане и диария;

- Безпокойство и хиперактивност;

- Палпитации;

- Повишено слюноотделяне;

- Тремор и гърчове;

- В тежки случаи кома и смърт.

Как да си изберем най-доброто куче?

Опасни дози

Различните видове шоколад съдържат различни количества теобромин. Като цяло черният и какаото на прах съдържат повече теобромин, отколкото млечният шоколад. Белият шоколад съдържа незначителни количества от него, но все пак не се препоръчва за кучета поради високото съдържание на захар и мазнини.

"Наскоро прочетох в социалните мрежи за случай на сериозно шоколадово отравяне на куче от породата йоркширски териер, което е изяло почти цяло блокче горчив шоколад. За щастие, кучето беше спасено в интензивното отделение на ветеринарна клиника", обяснява Екатерина.

За по-голяма яснота:

- Черен шоколад: 16 mg теобромин на грам шоколад

- Млечен шоколад: 1,5 mg теобромин на грам.

- Бял шоколад: 0,1 mg теобромин на грам.

Оказва се, че за едно средно голямо куче изяждането на 100-грамово блокче шоколад е опасно за здравето и живота. Но и малка част от лакомството може да причини сериозна вреда, тъй като може да има индивидуална реакция.

Лечение на отравяне

Ако подозирате, че кучето ви е яло шоколад, трябва незабавно да се свържете с ветеринарния си лекар. Ранната намеса може да спаси живота на вашия домашен любимец. Лечението обикновено включва:

- предизвикване на повръщане (ако шоколадът е бил консумиран наскоро);

- Прилагане на активен въглен за предотвратяване на по-нататъшното усвояване на токсините;

- Поддържаща терапия, включваща интравенозни капки и лекарства за овладяване на симптомите.

Шоколадът е вкусно лакомство за хората, но е смъртоносен за кучетата. Теоброминът и кофеинът в лакомството могат да причинят сериозни и дори фатални отравяния при нашите четириноги приятели. За да избегнете риска, е важно да държите шоколада на недостъпно за кучетата място.

Ако имате съмнение за отравяне с шоколад или шоколадови производни, незабавно се свържете с ветеринарния си лекар за професионална помощ. Помнете, че здравето и безопасността на вашия домашен любимец са във вашите ръце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Писмо от съдбата до теб...

Стихотворение на деня, 30 юни, от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 30 юни 2024

Таро хороскоп за 30 юни 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 юни /валутен калкулатор/

Манифестиране: 4 знака, че вашето желание скоро ще се сбъдне

4 предупредителни знака от Вселената, които не трябва да пренебрегвате

Таро хороскоп за месец ЮЛИ за всяка зодия

Най-щастливата зодия през юли 2024: Желанията се сбъдват, идват внезапни печалби и любов!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com