Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо косата ми изтънява - въпросът, който всяка жена си задава поне веднъж

13 май 2024, 20:15 часа

Много често хората не забелязват веднага, че косата им оредява. Това се обяснява с факта, че първоначално има много косми на главата, освен това тези, които падат, редовно се заменят с нови.

Първият знак и тревожен сигнал е, че не можете да оформите косата си. Тогава ще разберете, че вече на е гъста, а оредява и изтънява. И тогава идва осъзнаването, че косата е изтъняла значително.

Равномерното изтъняване на косата (или дифузна алопеция) се диагностицира, както следва:

1.       Косата расте, но е слаба и оредява. Те изпадат без да достигнат забележима дължина и се наричат ​​велус. Можете да ги намерите сами, като внимателно разгледате космите, останали по гребена и по възглавницата - те се отличават по дебелина и дължина.

2.       Във вътрешността на косата не остават 3-5 кичури, както обикновено, а чифт косми. Това изтъняване се вижда на компютърна фототрихограма (специален метод за изследване на косата).

Очевидно, когато се появят първите признаци на изтъняване на косата, трябва да се консултирате с трихолог. Незабавно предприетите превантивни мерки значително увеличават шансовете за обрастване на плешивите зони.

Причини за силно изтъняване на косата

Стрес

Тревожните състояния и животът в ежедневен стрес често водят до значително увреждане на косата. И това не са празни думи! Механиката на процеса на косопад се обяснява много просто. Когато се отделят хормони на стреса, кръвоснабдяването на корените се нарушава, храненето на космените фоликули се намалява, косата спира да расте и навлиза във фаза на „сън“.

След това, по време на "спокойния" период, всички процеси се възстановяват и косата пада наведнъж. Резултатът е прекомерно изтъняване.

Заболявания

Много заболявания са придружени от равномерна загуба на коса - това може да е реакция на намален имунитет, лекарства или внезапна загуба на тегло. Особено негативно влияние върху състоянието на прическата имат хроничните заболявания и заболяванията на самата кожа на главата - дерматит, себорея и др.

Липса на микроелементи и дефицит на витамини

Без значение дали е причинено от продължително гладуване или през зимния сезон, когато тялото изпитва толкова недостиг на витамини, дефицитът на полезни микроелементи се отразява негативно на състоянието на косата. Те не могат да растат в условия на недостатъчно хранене.

Направите косата по-плътна с народни средства и процедури за грижа за коса

Неправилна грижа

Ако изберете грешни продукти за грижа за косата, косата ви ще стане матова, чуплива и ще започне да пада. Важно е да изберете шампоан и балсам за вашия тип.

Всеки трети мъж, който навърши 30 години, вече страда от забележимо изтъняване на косата си. Това се обяснява с факта, че представителите на силния пол са „предопределени“ да оплешивеят - това е генетично обусловено.

Излишъкът от мъжкия хормон андроген е отговорен за растежа на брадата и мустаците, но, за съжаление, има отрицателен ефект върху скалпа. Започвайки от темето, косата постепенно изтънява на темето и задната част на главата, близо до челото. В резултат на това може да настъпи пълна плешивост.

Други причини, поради които женската коса изтънява, включват:

·         Косопад след бременност.

·         Плешивост по време на менопаузата.

·         Прекомерно боядисване, вредни прически (стегнати опашки, африкански плитки).

·         Постоянно използване на стилизиращи продукти и уреди.

·         Диети.

Какво да правите, когато косата ви оредява

За да се отървете от последствията, на първо място е необходимо да установите причината за косопада и... да я премахнете. След това, с навременно лечение, е възможно да се възстанови предишната дебелина на косата и да се предотврати най-лошото - пълната плешивост.

Интегрираният подход е важен:

·         Яжте храна, богата на полезни за косата витамини и минерали. Полезните за косата протеини, желязо, мед, цинк, калий, витамини B, A, E се намират в зърнените култури, месото, рибата, ядките, гъбите, зеленчуците и пресните плодове - не забравяйте да ги включите в ежедневната си диета.

Как да отгледаме гъста и здрава коса: 9 правила за шикозна коса

·         Стоп на лошите навици! Да живеят упражнения, добър сън и разходки на чист въздух! Здравото тяло ще ви се отблагодари с красотата и гъстотата на косата ви.

·         Всичко е добро в умерени количества. Това важи за различни прически. Дайте почивка на косата си от сешоара и машата, изсушете я естествено, ако е възможно, и не нанасяйте лак за коса всеки ден.

·         „Не“ на умората и стреса – този подход не само ще запази косата ви, но и ще бъде полезен за физическото и психическо здраве.

·         Проста домашна грижа. Срешете косата си редовно, измийте косата си, ако е необходимо, подстрижете краищата на косата си навреме: може би проблемът с изтъняването ще ви заобиколи.

·         Бъди търпелив. Възстановяването на косата може да отнеме известно време. Не се отказвайте, ако маските не дадат видим ефект веднага - трябва да завършите пълния курс.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес