Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо косата ми изтънява?

25 септември 2022, 20:50 часа
Реклама

Косопадът или изтъняването на косата е по-често срещано, отколкото бихме си помислили, засягайки приблизително 30 милиона жени само в Съединените щати - това е приблизително една на всеки четири жени. Въпреки тези цифри изглежда, че много от нас не са сигурни защо изобщо се случва загуба на коса и изтъняване на косата. Но не се притеснявайте. Говорихме с дерматолози и експерти по косата, за да ни разкажат за някои от причините за косопад и някои потенциални решения, които биха могли да предотвратят по-нататъшен косопад и изтъняване на косата. Всичко, което е необходимо, е да направите няколко дребни корекции на някои от ежедневните си навици или да повишите осведомеността около проблема, за да разберете кои решения работят за вас.

Потенциални причини за изтъняване на косата

От ежедневните навици до генетиката, има безброй причини, поради които внезапно губим коса. Ето защо да дадете приоритет на здравето на косата и скалпа си е толкова важно, тъй като загубата на коса може да засегне почти всеки. Има обаче четири основни вида косопад:

Андрогенна алопеция: най-често срещаната форма на косопад при жените, андрогенната алопеция се характеризира с изтъняване на скалпа. Както подсказва името му, този тип косопад е генетичен и може да се предава от майка или баща.

Telogen Effluvium: този вид косопад се случва по време на периоди на голям стрес. Ще видите шепи косми върху четка, пода на банята или калъфката за възглавница.

Тракционна алопеция: ще видите леко оплешивяване или отдръпване на линията на косата, където косата обикновено е скубана, усукана или прекалено оформена.

Алопеция ареата: характеризира се със загуба на коса по скалпа и на други места по тялото. Това се причинява от автоимунно кожно заболяване.

Топ 7 на навиците, които са пагубни за косата

Ако все още не сте сигурни защо изведнъж изпитвате загуба на коса, ето някои други причини:

1. Ежедневни навици

Въпреки че е невероятно изкушаващо, когато бързате, дърпането на косата назад – особено когато е мокра – може да причини сериозни щети, особено на тънки кичури. „Косата се разтяга, когато е мокра, така че издърпването й нагоре с ластик за коса, когато е в това състояние, може да причини допълнителен стрес върху косата и може да издърпа косата или да я скъса“, казва Линдзи Виктория, главен стилист в Лос Анжелис. „Ако трябва да я завържете обратно, когато е мокра, използвайте нежна гума с широка еластична лента чрез приплъзване или дори щипка, но избягвайте нещо прекалено стегнато“, препоръчва тя.

Прекомерното измиване, прекомерното оформяне, прекомерното боядисване или използването на твърде много масло за коса също може да повлияе на здравето на косата и скалпа. Например, ако косата ви е тънка и крехка, най-добре е да избягвате да я миете всеки ден. „Консистенцията на ежедневното миене на косата ви може да я изтъни и изсуши, правейки я изключително чуплива“, казва Елиут Ривера.

Силните химикали, открити в боите за коса, са много вредни за нашата коса и скалп и могат да причинят косопад. Същата логика важи и за инструментите за коса – които могат да изгорят или повредят косата, ако се използват твърде често.

Ако имате коса за удължаване, въпреки че те могат незабавно да ви осигурят по-дебела коса, те могат да натоварят много естествената ви коса и да причинят белези от алопеция. Един от начините за избягване на този вид увреждане е да сменяте прическата си на всеки три месеца и да се подстригвате редовно, като давате на косата и скалпа така необходимата почивка, като същевременно насърчавате растежа.

Друго временно решение за изтъняване на косата е да се намерят стилизиращи продукти, които придават обем и блясък на косата, което може да смекчи ефекта от косопад или изтъняване, без да утежнява косата.

Основни съставки за красива и блестяща коса

2. Цялостно здраве

Нашите тела и цялостното ни здраве могат да ни кажат много за здравето на косата ни. Нещо толкова просто като липсата на витамини може да причини загуба на коса. Ето защо приемът на витамини за коса, кожа и нокти, може да се окаже ефективен за предотвратяване на по-нататъшен косопад. Освен това стресът и лошата диета са едни от най-големите виновници за косопада. Направата на няколко промени в начина на живот наистина може да помогне за предотвратяване на косопада. Първо, осигурете си добър сън. Вземете мултивитамини. Уверете се, че пиете много вода и се упражнявайте… И накрая, яжте здравословна диета и управлявайте нивата на стреса си като приемате правилните добавки във вашите грижи за красотата. Поддържането на косата и скалпа ви здрави означава да се научите да слушате тялото си и какво ви казва. Утешително е да знаете, че малки промени в ежедневните ви избори биха могли потенциално да помогнат при косопад.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес