Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо китайските наложници се страхували да получат червена кърпичка от императора

28 септември 2024, 08:20 часа

Династията Мин управлява от 1368 до 1644 г. и оставя след себе си смесено наследство. Това е време на разцвет на културата и изкуството, но в същото време съществуването на жестоки традиции не спира, въпреки активния научен напредък. Разказваме ви за един от най-старите и най-кръвожадни китайски обичаи.

Харемът на китайския император се състоял от жени предимно от ниските и средните класи и диктувал строга йерархия, в която момичетата били разпределяни в един от петте ранга, показващи техния статус. Дамите от висшите класи имали по-голям шанс да избегнат харема на императора. Имало много причини за това.

Освен че били въвлечени в яростна конкуренция, интриги, сплетни и отравяния, в императорския дворец всички наложници принадлежали безусловно на владетеля и често били откъснати от семействата си. За съжаление наложниците запазвали статута си на „любими вещи“ на императора дори след неговата смърт.

Още: Домашният спрей ще ви помогне да се отървете от паяците в къщата

След като императорът пътувал към задгробния живот, няколко десетки момичета от харема получавали съдбоносната червена кърпичка, която означавала едно: смърт. Наложниците трябвало да служат на владетеля дори и след смъртта му и затова били длъжни да тръгнат след него.

Подобна история се случва и при третия император на династията Мин, Джу Ди, когато след смъртта му през 1424 г. тридесет наложници, внимателно подбрани, получават този ужасен дар. Един пътешественик пише, че нещастните момичета били придружени с плач до голяма зала, където ги поставили на дървени стълбове и им заповядали да се обесят на примката пред тях.

За съжаление историята познава още по-жестоки методи за екзекутиране на наложници: например първият император на династията Мин Джу Юанжан, според изследователя Мао Цилин, умира в края на XIV в. и е погребан с четиридесет и шест наложници и десет прислужници. Това означава, че момичетата са били погребани живи.

Само наложниците от благородни семейства можели да избегнат ужасната съдба. Те били освободени от даването на червения шал, за да не предизвикват конфликти с влиятелни роднини. Известен е епизод, когато дъщерята на виден военен лидер почти отишла на оня свят заради императора, но баща ѝ реагирал толкова остро на новината, че управляващото семейство избрало друго момиче.

Още: Как да разберем нивото на интелигентност на човек според годината на раждане?

Уви, другите наложници, които произхождали от по-бедни семейства, били лишени от такъв шанс за оцеляване. В случай на смъртта им родните семейства на момичетата получавали големи суми и почестите на императорския дворец.

Шестият и осмият император на династията Джу Циженгю, който управлявал два пъти, сложил край на този деспотизъм. Преди смъртта си той казал на най-големия си син, че не може да запази жестоката традиция да се умъртвяват съпруги от харема, и поискал в бъдеще подобни неща да не се повтарят.

Това донася на императора слава и репутация на един от най-благородните и справедливи владетели, но не изкоренява напълно кървавия обичай: сведения за убийството на наложници след смъртта на императора са открити след манджурското завладяване на Китай по време на династията Цин.

Как били малтретирани наложниците на китайския император

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес