Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо йогата и медитацията подпомагат имунитета

11 август 2024, 17:11 часа

Йогата и медитацията получиха широко признание за способността си да подобряват цялостното благосъстояние, а нови изследвания показват, че те играят важна роля и за поддържането и укрепването на имунната система. И двете практики допринасят за холистичен подход към здравето, насочен към физическите, умствените и емоционалните аспекти, които могат да повлияят на имунната функция.

Йога, практика, която съчетава физически пози, дихателни упражнения и медитация, насърчава по-доброто имунно здраве чрез различни механизми. Физически йога подобрява кръвообращението и насърчава потока на лимфните течности, които са от решаващо значение за детоксикацията на тялото и отстраняването на отпадъчните продукти.

Пет ползи от медитацията, за които не сте подозирали

Смята се, че специфични йога пози, или асани, като усукване и обръщане, стимулират лимфната система, като подобряват способността на тялото да филтрира и изхвърля токсините. Освен това йога помага за намаляване на стреса, за който е известно, че има вредно въздействие върху имунната система. Хроничният стрес предизвиква отделянето на кортизол - хормон, който може да потисне имунната функция, правейки тялото по-податливо на инфекции и заболявания. Чрез включването на техники за осъзнатост и релаксация йога помага за понижаване на нивата на кортизол и балансиране на реакцията на стрес, като по този начин подпомага имунното здраве.

Медитацията допълва йога, като допринася за състояние на умствено спокойствие и емоционален баланс. Проучванията показват, че редовното практикуване на медитация може да намали възпаленията и да подобри способността на организма да реагира на инфекции. Техниките за медитация, като например медитацията на вниманието и медитацията на любовта, могат да помогнат за успокояване на ума и намаляване на отрицателните емоции, които допринасят за стреса

Медитацията и нейните ползи: Открийте вътрешния си мир

По-ниските нива на стрес от своя страна могат да стимулират производството на полезни имунни клетки и антитела. Освен това медитацията може да подобри качеството на съня, което е от съществено значение за силната имунна система. Адекватната почивка позволява на тялото да се възстановява и регенерира, а добре отпочиналият организъм е по-ефективен в борбата с патогените.

Връзката между йога, медитация и имунитет включва и модулиране на автономната нервна система. И двете практики насърчават преминаването от симпатикова нервна система (отговорна за реакцията "борба или бягство") към парасимпатикова нервна система (отговорна за "почивка и храносмилане"). Тази промяна спомага за намаляване на общите нива на стрес и поддържане на балансиран имунен отговор. Изследванията показват, че практики като йога и медитация могат да повишат производството на имунорегулиращи цитокини, които играят решаваща роля в имунните реакции и контрола на възпаленията.

Включването на йога и медитация в ежедневието може да осигури многостранен подход за поддържане на имунното здраве. Чрез намаляване на стреса, подобряване на кръвообращението, засилване на лимфния поток и укрепване на емоционалния баланс тези практики допринасят за по-устойчива имунна система. Както при всеки здравословен режим, последователността е от ключово значение, а интегрирането на тези практики в ежедневието може да доведе до дългосрочни ползи както за психическото, така и за физическото здраве.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес