Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо изглеждаме различно в огледалото, отколкото на снимката?

09 юли 2024, 09:44 часа

Защо отраженията ни в огледалото и „селфитата“ изглеждат по-привлекателни от визията ни в произволна снимка? Ето какво се случва в представата ни за себе си и какви психологически механизми стоят зад това явление.

Какво не е наред с представата ни за себе си, защо се виждаме по различен начин?

Мозъкът обича симетрията

Хората харесват отражението си в огледалото под определен ъгъл, особено когато можем да уловим огледално симетричното си отражение. И нашият мозък идентифицира симетрията като свой предпочитан образ и това се дължи на еволюцията по отношение на безопасността и здравето.

За разлика от огледалото и предната камера, където улавяме най-добрия си ъгъл, снимките предават нашите изображения по по-реалистичен начин, който е по-необичаен за нас. Ние не се виждаме по този начин. Затова се чувстваме нетрадиционно красиви. Ние сме изненадани и разстроени, че на една обикновена снимка не отговаряме на представите за себе си и затова започваме да вярваме, че изглеждаме зле на снимката и изобщо отказваме да позираме.

100 цитата, които ще ви помогнат да ЗАОБИЧАТЕ себе си - част 1

Огледало и фотография: каква е разликата?

Когато се погледнем в огледалото, виждаме обърнат свой образ. Това е, което сме свикнали да виждаме всеки ден. Нашият мозък се адаптира към това отражение и то се превръща в „нормален“ наш образ. Виждаме се толкова често, че ни става удобен и познат.

Снимките, направени с обикновен фотоапарат, ни показват такива, каквито ни виждат другите хора  – необичайни и непривлекателни за самите нас. Това води до пропуск във възприятието, когато нашето обичайно отражение не съвпада с това, което разпознаваме на снимките.

Предна камера и нейните ефекти

Предната камера на смартфоните прави селфита, които са по-близки до нашия огледален образ, отколкото снимките, направени с обикновена камера. Следователно снимките, направени с предната камера, ни се струват по-приятни. Виждаме себе си по начина, по който сме свикнали да се виждаме в огледалото, което създава усещане за комфорт и признание.

Самочувствие: приемайте, уважавайте и обичайте себе си

Психологически аспекти на възприятието

1. Ефект на познаване

Един от ключовите психологически механизми, обясняващи това явление, е „ефектът на познатостта“ или „ефектът на простото излагане“. Този ефект описва нашите предпочитания към неща, които виждаме по-често.

2. Самокритика и очаквания

Ние сами сме най-суровите си критици. На снимките можем да забележим и най-малките несъвършенства, които просто не можем да видим в огледалото. Това се дължи на факта, че във фотографиите се възприемаме по-обективно и по-малко идеализирано.

3. Влиянието на перспективата

Снимките, особено тези, направени с обикновена камера, могат да изкривят перспективата, правейки чертите на лицето по-малко симетрични и по-непривлекателни. Нашият мозък възприема тези изкривявания като отклонение от обичайния образ, което предизвиква негативна реакция.

Как да се справим с негативното себевъзприятие?

Първата стъпка е да разберем психологическите механизми, да разберем защо се възприемаме по различен начин в огледалото и на снимките. Това може да помогне за намаляване на самокритиката и подобряване на самочувствието. Също така е полезно да практикувате позитивно мислене и саморазвитие. Работете върху приемането на себе си и вашите характеристики. Не забравяйте, че всеки човек е уникален и е важно да оцените тази уникалност.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес