Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо избираме мъже, които ни нараняват?

25 октомври 2024, 19:30 часа

Всеки човек има свобода на избор, но защо момичетата толкова често правят грешки и завършват в нездравословни връзки? Когато търсите партньор, огромна роля играе това, което момичето е видяло в семейството. Хората следват два пътя: или пътя на отричането, или пътя на имитацията.

 

1. Илюзията за щастие

Още: 6 признака, че съпругът ви не е зрял човек, а тийнейджър в костюм

Ако у дома е имало идилия, мама и татко са се обичали, момичето ще се опита да намери достоен млад мъж и да изгради копие на семейството на родителите си. Но заради редица причини това не винаги се получава.

И дори ако изведнъж се окаже, че тази връзка боли, момичето продължава да мисли, че един ден всичко ще се оправи отново и ще бъде както преди. 

 

2. „Според вашата вяра...“

Още: 7 фрази табу за мъжете, когато разговарят с жените си

Мама често казва на момичето, че мъжете са коварни, склонни към измама и всички искат само едно нещо. Следователно дъщерята, без да осъзнава, се влияе от тези нагласи. И с цялото си последващо съществуване тя потвърждава теориите, погълнати от детството.

В този случай момичето получава партньора, който отговаря на вярванията, които живеят в нея. 

 

3. Стремеж към идеал

Още: „Любовта трае три години“ и още 4 разрушителни мита за връзките

Малко по-рядко, но също доста често, болезнените връзки са причинени от първа любов или ранни спомени. Вие избирате партньор, който е подобен на някакъв реален идеал, но в същото време той абсолютно не е подходящ за вас.

 

4. Тъжна шарка

Нито едно момиче няма да каже, че иска да бъде наранено в една връзка, да бъде унижено нейното достойнство. В началото всичко е зветя и рози. Но, за съжаление, само след шест месеца, а понякога и по-рано, връзката се обръща към момичетата с тъмната си страна.

 

Има няколко причини, поради които една жена от време на време намира токсични партньори, които я карат да страда - това може да бъде, например:

  • синдром на жертвата;
  • тревожен тип привързаност;
  • ниско самочувствие;
  • синдром на спасителя;
  • Стокхолмски синдром.

Психолог ще ви помогне да разберете защо избирате любовници, които ви причиняват болка.

 

Защо оставаме в нещастни връзки?

Надежда за промяна

Би било твърде просто да се каже: едно момиче не се разделя с насилник по причини „просто да не бъде само“. Разбира се това не е вярно. Много често това е движение по инерция.

Връзките никога няма да станат по-красиви, отколкото са били в началото, защото именно в началото ние демонстрираме най-доброто от това, на което сме способни, а партньорът ни прави същото. 

 

Живот по инерция

Човек свиква с всичко и мозъкът му е устроен по такъв начин, че познатото му се струва най-безопасно и удобно, дори и да не е така. След като е било в нещастна връзка в продължение на няколко месеца (или дори години), момичето свиква с партньора си и стила на общуване, който имат.

 

Манипулация

Много момичета смятат, че проблемът е само в тях. Че партньорът им е идеален, не са достатъчно красиви, икономични, умни, весели, екстровертни, общителни. И ако работят върху себе си и се коригират, тогава връзката отново ще стане същата, каквато беше в началото.

И много често това мнение се подкрепя и насърчава от техните избраници. 

 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес