Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хората се чувстват депресирани и самотни през есента?

03 октомври 2024, 14:00 часа

През октомври природата започва да се подготвя за пристигането на зимата и психологическото състояние на хората рязко се влошава. С какво е свързано това и как да се справим с есенната депресия?

Есента е прекрасно време. Навън вече няма лятна жега, но слънцето все още грее малко, ярки листа шумолят под краката и духа свеж бриз. Изглежда, че в такова време трябва да се радвате на живота, но по някаква причина този период разстройва много хора. Социалните проучвания показват, че през есента хората са най-податливи на депресия, а мнозина дори се притесняват от самотата. Ето как есента влияе на човешката психика и как да се справим с депресията.

 

Още: 5 болести, за които предупреждава есенната сънливост

Защо хората страдат от самота през есента?

Много хора изпитват чувство на самота, но някои го преживяват твърде болезнено. Това усещане може да се появи дори при човек, който е популярен в обществото. Най-често това се случва на фона на депресия и други психични разстройства. Чувството за самота е толкова основна, ексцентрична категория на всеки здрав човек. Но понякога усещането за самота може да бъде особено болезнено. Например, при наличие на депресия, когато има лошо настроение, апатия. Или самотата се преживява болезнено при тревожни разстройства, когато човек изпитва безпокойство и възбуда под въздействието на стрес.

Но защо тревожността и чувството за самота се влошават през есента? Факт е, че през този период работата на мозъчните невротрансмитери се променя. Техният брой намалява, което кара човек да изпадне в депресия. Чувството за самота не е причина, а по-скоро следствие от есенната депресия. Важно е да се предотврати прогресирането на психологическото разстройство и да се спре навреме.


Как да се справим с есенната депресия

Още: 7 признака за скрита депресия

Всяка депресия се лекува с воля. В трудни периоди трябва да общувате повече с хората, дори и да не искате да правите това. За някои чувството за самота може да бъде комфортно състояние и не трябва да се опитвате да се отървете от него.

Полезно е и да се инициират нови запознанства, но е важно човекът да има нужда и желание за това. Има хора, които преживяват самотата съвсем нормално заради характера си. Те не се нуждаят от често, интензивно общуване. За тях самотата обикновено е повече плюс, отколкото минус. Но под стрес те също могат да се чувстват неудобно в моменти, когато няма с кого да говорят. Следователно, самотата тук е покрита с повишена социална активност, общуване въз основа на интереси, когато другите имат общи възгледи и хобита.

За щастие, есента не трае вечно, така че тези, които са склонни към сезонната депресия, просто трябва да се отпуснат и да мислят по-малко за проблемите си. Разхождайте се и се радвайте на живота!

10 неподозирани симптома, че тялото ви е пълно с токсини

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес