Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хлябът от пекарна е най-вкусен - опитните хлебари правят ето ТОВА

19 октомври 2024, 17:31 часа

Независимо дали става дума за пухкава питка или хрупкава франзела, не е тайна, че хлябът от пекарна е по-вкусен. Просто не можете да сравните вида хляб, който бихте взели от добра пекарна, с този, който идва предварително нарязан и опакован в найлон от рафта в магазина за хранителни стоки. И въпреки че домашният хляб е доста добър, освен ако не сте прекарали години, посветени в изучаването на занаята на домашното печене, вашите опити няма да могат да се сравнят с тези на занаятчийски пекар.

Все пак може би се чудите защо хлябът от пекарна е по-вкусен. Каква е магията на хляба, която ви кара да платите двойно повече, за да купите вкусен хляб?

Хлябът в пекарните често се прави с прясна мая

Още: При какви заболявания не трябва да се яде хляб?

Това, което може би не осъзнавате, е, че има различни видове мая. Повечето хора използват някакъв вид суха мая у дома, която със сигурност е купена от супермаркета и е предназначена за масова продажба. Хлябът в пекарната обаче често се прави с прясна мая.

Тя е жива, така че просто я смесвате в тестото и то се активира - не се нуждае от вода или топлина, за да започне процесът. Прясната мая е по-лесна за използване и винаги работи чудесно, така че това е предпочитанието в бранша. От друга страна, сухата мая се използва единствено за хлябове с яйца в тестото, като бриош.

Мнозина пекари използват квас за втасване на хляб

Още: Ендокринолог: Всеки ден може да ядете хляб в това количество, не вреди на здравето

Въпреки че можете да си купите различни видове хляб в пекарна, квасът се превърна в един от най-популярните варианти. Така че любимият ви хляб вероятно е направен с квас. Почти всички хлябове се правят със закваска или друга предварително ферментирала квас, която придава на хляба повече характер.

Разбира се, можете да си купите хляб с квас от супермаркета. Въпреки това, един от големите митове за хляба с квас е, че версиите от магазина за хранителни стоки са направени с истински квас. Обикновено те просто имат добавени киселинни съставки, за да им придадат вкус, но се втасват с обикновена мая.

Все пак може би се чудите защо квасът има значение. Тя добавя по-пълен вкус, прави коричката по-дебела и по-дъвчаща, осигурява киселинност и е естествен консервант. Освен това, хлябовете с квас остават свежи по-дълго от тези, направени с търговска мая, преди да мухлясат или да изсъхнат.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес