Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хан Тервел е наречен "Спасителят на Европа"?

30 август 2022, 12:00 часа
Реклама

Великият хан на българите, син на известния водач на преселниците на българите Аспарух. Той е първият и единствен български водач, получил титлата кесар.

Всичко това бледнее пред подвига на този командир по време на нашествието на мюсюлманите в Европа!

Точно в този момент той увековечава името си, превръщайки се в спасител на европейската цивилизация пред лицето на заплахата от юг.

От знойния юг, водени от думите на Пророка, огромни армии от мюсюлмани под зелени и черни знамена тръгнаха да носят новата вяра с огън и меч. Първа пада Испания, където потъналото кралство на вестготите пада под сабите на бербери и араби, а местното население реагира равнодушно на смяната на ръководните хора на полуострова.

Стотици години по-късно франките ще победят Испания, връщайки я в Европа, но епичните битки са били в източната част на Европа, където се решава съдбата на света!

Знаете ли колко са синовете на хан Кубрат?

Хан Тервел

Хан Тервел, който носи името Изот, се възкачва на престола в труден момент: хората му наскоро са дошли в България, местното славянско население не било много доволно от господството на номадите, Византия също планирала да изхвърли българите от своите граници, но е затънала в граждански борби.

Император Юстиниан II е свален от престола и бяга в Крим, в някогашните български земи, екстрадирането му или поне главата му е търсена от новия господар на Константинопол.

Изоставил жена си там, бившият император отплувал на кораб към България и започнал да моли българите за помощ...

Тогава българите все още са запазили традициите и са били управлявани от няколко водачи, а не само от върховните ханове. Тервел се съгласява да помогне на Юстиниан в замяна на брак с дъщеря му, но чичото на Тервел с презрение отхвърля доводите на падналия император.

Как се е наричал дворецът на прабългарския хан?

Хан Тервел обсажда Константинопол и го атакува три дни, но градът пада едва когато Юстиниан тайно си проправя път в него и след като събира привърженици, въстава, което завършва с успех.

Тервел получава титлата кесар, нови земи в Тракия, годишен данък, както и символични жестове на благодарност.

Мирът не трае дълго, Юстиниан неочаквано нападна българите, пренебрегвайки клетвите, както беше обичайно сред римляните. Но въпреки че българите не били готови за битка, те успели да победят войската на императора, обсадили го в малка крепост и отново на лодка той успял да излезе от обсадата, покривайки се със срам.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес