Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е опасно за вашето здраве да затворите плътно завесите в апартамента си?

12 ноември 2023, 16:33 часа

Как високата влажност се отразява на здравето ни, какви неразположения може да предизвика навикът да затваряме плътно прозорците и да пускаме завеси в апартамента?

С настъпването на студеното време сутрин често се образува конденз от вътрешната страна на прозорците на апартамента. Това може да се случи по всяко време на годината, но по-често високата влажност е характерна за есенните и зимните месеци. Резкият спад на температурата и по-влажното време създават изключително благоприятни условия за влага в къщата.

Влагата е вредна за декорацията на апартамента и мебелите. Висока влажност буквално убива паркета, дървото и кожените изделия. Също така, при постоянна влажност, от ламинат, шперплат и гипсокартон се отделя токсичен газ формалдехид .

Как да се справим с влагата у дома – забравете за проблема

Най-важното е премахването на плесента

При високи нива на влажност, освен развитието на инфекции, активно се размножават плесени и домашни акари. Всичко това може да доведе до обостряне на алергии, астма, кашлица и други симптоми.

„Освен това, когато следи от гъбички станат видими по стените, жителите могат да развият по-сериозни здравословни проблеми - с дихателните пътища. И дори разстройства на нервната система“, каза доктор Лидия Голубенко.

Друга гъбичка, която обича апартаменти, където вентилацията е лоша и влажността е висока, защото собствениците никога не отварят прозорците и плътно дръпват завесите -това е мухъл Cladosporium.

Как да премахнете влагата в къщата?

·       Осигурете проветряване за кратко, но по-често.

·       Извършете проверка, като идентифицирате зони, където влажността е особено висока.

·       Не претрупвайте шкафовете и рафтовете, защото така ще се появи по-бързо мухълът.

Прости лайфхакове за премахване на миризмата на влага в банята

Когато настъпи студа, затваряме прозорците, запушваме вентилационните отвори, спускаме завесите и не позволяваме навлизането на чист въздух в апартамента, за да се стоплим. Това е грешка,  казва експертът Дейв Джонсън. „По този начин ние, без да знаем, възпрепятстваме необходимата вентилация в домовете си. Това води до образуване на конденз, който впоследствие насърчава развитието на мухъл.

Както експертът по домашен микроклимат Андрей Руднев казва, за нормализиране на нивата на влажност в апартамента, на първо място, е необходимо да се осигури добър обмен на въздух, тоест приток на чист въздух и отстраняване на въздух, наситен с влага. Вярно е, че това ще изисква специалист, не е лесно да се справите сами с тази задача. Ще бъде необходимо да се инсталира пълна вентилационна система или да се монтират вентилатори и изпускателни вентилатори.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес