Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо децата заспиват трудно: 4 причини

13 юли 2024, 19:00 часа

Заспиването може да бъде нощна борба за много деца и има няколко общи причини за това. Разбирането на тези фактори може да помогне на родителите и лицата, полагащи грижи, да осигурят подходяща среда и подкрепа за насърчаване на по-добри навици за сън при децата.

Свръхстимулация от екраните: В днешната цифрова епоха децата често са изложени на екрани от ранна възраст. Независимо дали става въпрос за смартфони, таблети, компютри или телевизия, синята светлина, излъчвана от тези устройства, може да наруши производството на мелатонин - хормон, който регулира циклите сън-бодърстване.

Освен това ангажиращото съдържание може да бъде стимулиращо, което затруднява децата да се успокоят преди лягане. Експертите препоръчват да се ограничи времето, прекарано пред екрана, поне един час преди лягане и вместо това да се насърчават успокояващи дейности като четене или слушане на тиха музика.

Забравете за трудното заспиване – трябват ви само 2 минути

Нередовен режим за лягане: Установяването на постоянен режим за лягане е от решаващо значение за подпомагане на децата да се успокоят и да дадат сигнал на тялото си, че е време за сън. Когато режимът е нередовен или не съществува, децата могат да имат проблеми с настъпването на съня. Успокояващият режим може да включва дейности като вземане на топла вана, миене на зъби, четене на приказка или практикуване на техники за релаксация. Последователността засилва вътрешния часовник на тялото, което улеснява заспиването и събуждането на децата по едно и също време всеки ден.

Тревожност и стрес: Децата, както и възрастните, могат да изпитват стрес и тревожност, които пречат на съня. Често срещани източници на тревожност са стресът в училище, социалният натиск, промените в семейството или дори страхът от тъмното. Тези тревоги могат да се проявят като трудности при заспиване, често събуждане през нощта или кошмари. Създаването на успокояваща обстановка преди лягане, осигуряването на увереност и насърчаването на открита комуникация може да помогне за облекчаване на тревожността и за по-добро качество на съня.

Липса на физическа активност: Редовната физическа активност през деня е свързана с по-добро качество на съня през нощта. Децата, които не се движат достатъчно, може да имат излишна енергия, която затруднява успокояването им преди лягане. Включването на активна игра и упражнения в ежедневието им може да помогне на децата да изразходват енергията си и да насърчи по-спокоен сън. Важно е обаче да се избягват енергични упражнения твърде близо до времето за лягане, тъй като това може да има обратен ефект и да затрудни заспиването на децата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес