Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо „блокирате“ на работното място и как да намалите натоварването?

29 октомври 2023, 21:03 часа

Повишената натовареност може да възникне както от самия служител, така и от неговия ръководител. В първия случай причината може да бъде:

·       липса на правилно планиране;

·       навикът да се отлагат задачите до последната минута;

·       неспособност за приоритизиране на важността на задачите;

·       страхът на служителя да каже на мениджъра, че може да не успее да изпълни възложените задачи навреме;

·       невъзможност за делегиране на редица задачи, ако има други служители подчинени.

Възможно е също причината да е в действията на мениджъра. Например неспособността да поставите правилно срокове и задачи и след това да ги разпределите между подчинените си. Тази ситуация може да доведе ключови служители до прегаряне.

Друга причина за претоварването е ограниченият човешки ресурс. Оказва се, че кръгът от отговорности на отдела нараства, но броят на служителите не се увеличава.

Случва се и обратното – когато една фирма е принудена да намали персонала поради липса на средства. След това всички работни задачи се разпределят между останалите служители, което може да доведе до масово редовно натоварване и  прегаряне .

Топ 5 тайни при кандидатстване за нова работа, които трябва да знаете

Как да разберете, че сте претоварени и как да кажете на ръководството за това?

На първо място трябва да обърнете внимание на това как се справяте с планираните за деня задачи. Когато постоянно закъснявате на работа, пропускате срокове или правите грешки, това означава, че имате твърде много задачи.

В края на краищата, след предварително планирана интензивна дейност, човек се връща към обичайното си натоварване. Тогава, продължавайки да работите както обикновено, вече няма да има такъв обем задачи.

Ако повишеното натоварване е станало редовно, тогава трябва да говорите с вашия мениджър за това.

Как да забележите признаци на бърнаут, преди да започнете нова работа?

2 съвета, за да сте в крак с всичко или да намалите натоварването си

1. Използвайте ясно планиране

Ако пропуснатите срокове и натоварването не са широко разпространени в компанията, тогава е напълно възможно да сте в крак с всичко. За да направите това, вие, като отделен работник, трябва да се научите как да планирате деня си: направете списък със задачи и ги подредете по приоритет според спешността и важността.

2. Не се страхувайте да делегирате.

Ако имате служители под ваше командване, трябва да се научите да разпределяте по-малко значими задачи между тях, включително повтарящи се и рутинни.

Ако служител работи дълго време и не може самостоятелно да оптимизира процеса, разчитайки на своя опит, възниква въпросът за неговата компетентност и неспособност да поеме отговорност.

Разбира се, в някои ситуации е необходимо да се изпълни дадена задача по определен начин - ако ръководителят го изисква, въз основа на определени мотиви, но ако това не е така, тогава трябва да се обърне внимание на това.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес