Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започва като грип: Откриха болест, която може да се хване в кухнята

26 юли 2024, 13:00 часа

Виновни са тиганите с незалепващо покритие. При силно нагряване отделят вредни изпарения, които причиняват „тефлонов грип“.

Много хора веднага изхвърлят тиганите с незалепващо покритие, щом видят и най-малката драскотина. Смята се, че частици от увреденото покритие влизат в тялото с храна. Според австралийски учени една пукнатина на повърхността на готварски съд може да остави около 9100 пластмасови частици.

Въпреки това, дори старият тиган не е толкова опасен, колкото нов, който е стоял дълго време на висока температура. Експертите казват: вдишването на изпаренията, отделяни от прегрят тефлонов съд, е много по-опасно от поглъщането на парче незалепващо покритие, тъй като поне не се абсорбира в тялото.

„Тефлонов грип“ и „полимерна треска“ са разговорни имена за състоянието, когато хората се отровят от вредните тефлонови изпарения в кухнята.

Симптомите могат да се развият няколко часа след готвене и хората често бъркат това с настинка.

Наистина ли са вредни тефлоновите съдове

Ето как може да се прояви "тефлоновият грип":

·       повишаване на температурата;

·       втрисане;

·       главоболие;

·       болка в мускулите.

Миналата година центровете за контрол на отравянията в САЩ съобщиха за 267 случая на „полимерна треска“, с която хората са се заразили в кухнята. Броят на случаите обаче може да е по-висок, тъй като много хора бъркат заболяването си с настинка.

Какво им е лошото на тефлоновите тигани?

Тиганите с незалепващо покритие са направени от политетрафлуоретилен (PTFE). Това вещество се класифицира като PFAS (пер- и полифлуороалкилни вещества) – „вечни химикали“, чието разлагане отнема стотици години.

Когато съдът се нагрее над 260 °C, това покритие започва да се разпада. В резултат на това, във въздуха се отделят вредни изпарения, които причиняват „тефлонов грип“.

Това, което се освобождава, е много сложна смес от окислени, флуорирани вещества. Затова в никакъв случай не загрявайте тефлонов тиган до високи температури.

И така, немски учени проведоха експеримент. Пуснаха котлоните на максимална мощност и оставиха четири празни тигана с незалепващо покритие за 30 минути. По време на изследването учените регистрират отделянето на токсични перфлуорирани карбоксилни киселини от нагретите повърхности.

Вредни ли са тефлоновите съдове за готвене?

Как да готвите в тиган с незалепващо покритие, без да навредите на здравето си?

1. Не дръжте празен тиган на горещ котлон. Не забравяйте да добавите масло или продукти. Празните съдове за готвене се загряват по-бързо.

2. Не гответе в тефлонови съдове на скара или открит огън.

3. Когато готвите, отворете прозореца и включете аспиратора. Циркулацията на въздуха ще намали концентрацията на вредния дим.

4. Опитайте се да готвите на среден огън. Според германско проучване, при нормални температури няма риск за здравето от тиганите с незалепващо покритие. Ако трябва да включите максимална мощност, намалете времето за готвене.

5. Не използвайте метални шпатули върху тигани с незалепващо покритие. За да запазите покритието непокътнато, смесете продуктите с дървени или силиконови съдове.

Но все пак, най-добрият вариант според експертите е напълно да се откажете от незалепващото покритие в полза на съдове за готвене от чугун, неръждаема стомана или керамика.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес