Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започнаха тържествата за платинения юбилей на кралица Елизабет II (ВИДЕО)

02 юни 2022, 13:30 часа

Тържествата за 70-ата годишнина от коронясването на кралица Елизабет Втора започват днес с тържествен военен парад за посрещането на знамената в центъра на Лондон.

Мащабната организация включва 4 дни празненства, в които хиляди граждани ще излязат по улиците, за да отбележат платинения юбилей. По повод годишнината британците имат два допълнителни почивни дни - днес и утре, пише DPA.

Кралица Елизабет се качва на трона на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща й крал Джордж VI. Тържествата за юбилея ще включват всичко от традиционен парад до звезден концерт с участието на Даяна Рос.

Военният парад ще постави начало на празненствата. По време на церемонията принцът на Уелс – Чарлз, ще замести кралицата, като поздрави и приеме парада на войските. С огромно внимание се очаква присъединяването на принц Хари и Меган Маркъл, които от 2020 се отказаха от кралския си статут. Те ще присъстват в Лондон и ще се присъединят към други кралски особи, за да наблюдават спектакъла. Хари и Меган пристигнаха от САЩ заедно с двете си деца - Арчи на 3 г. и Лилибет, която ще навърши една година в събота.

Двамата ще гледат парада от стая в Бъкингамския дворец, съобщиха говорители. Братът на Херцога на Съсекс – принц Уилям, съпругата му Кейт Мидълтън и трите им деца ще са на балкона заедно с кралица Елизабет II.

Херцогът на Йорк принц Андрю, който беше лишен от официалните си кралски ангажименти заради заведено в САЩ дело за сексуален тормоз, няма да вземе участие в празненствата. 

След церемонията кралицата ще приеме поздрава на кавалерийския конен полк от балкона на Бъкингамския дворец, а по-късно ще се присъедини към останалите членове на кралската фамилия, за да наблюдава традиционното авиошоу на Кралските военновъздушни сили.

Вечерта над 3000 светлини ще бъдат запалени в Обединеното кралство и Британската общност в знак на почит към Елизабет Втора. Въоръжените сили ще отдадат необичайна почит на кралицата с двоен салют, за да отбележат платинения юбилей. Ще се включат 82 оръдия от Хайд парк.

Празненствата ще продължат до неделя, когато ще бъде кулминацията им със спектакъл пред Бъкингамския дворец с участието на британски и световни изпълнители. 

Елизабет II вече постави началото на специална церемония в замъка Уиндзор. "Благодаря на всеки, който участваше в организацията - да събере хората в своите общини, семействата, съседите и приятелите, за да отбележи моя платитен юбилей в Обединеното кралство и в Общността на нациите", се казва в изявление на британския монарх.

"Продължавам да се вдъхновявам от доброжелателството, което ми е засвидетелствано, и се надявам, че идните дни ще предоставят възможност за размисъл за всичко, което бе постигнато в последните 70 години. Това е момент, в който ние гледаме в бъдещето с увереност и ентусиазъм", гласи още изявлението на Елизабет II.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес