Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забързайте крачка: Няма да съжалявате

15 юли 2024, 05:50 часа

Радвайте се, любители на бързото ходене! Въпреки че някои може да се оплаква, че ходите твърде бързо, ще се радвате да разберете, че науката е на ваша страна. Нови изследвания показват, че хората, които ходят бързо, живеят по-дълго от тези, които ходят с по-бавно темпо.

Още: Лекар: Не сърцето, а този орган определя продължителността на живота

Проучване, в което са използвани здравни данни от 474 919 души в Обединеното кралство - установява, че хората, които имат бърз темп на ходене, имат по-голяма продължителност на живота от тези с по-бавна походка. Това включвало хора с различни нива на телесно тегло - от хора с поднормено тегло до хора със затлъстяване.

Тази по-дълга продължителност на живота варира от 86,7 до 87,8 години при жените и от 85,2 до 86,8 години при мъжете. В същото време хората с поднормено тегло и бавна походка са имали най-ниска продължителност на живота - средно 64,8 години при мъжете и 72,4 години при жените. Интересното е, че за първи път изследване свързва бързото ходене с по-голяма продължителност на живота, независимо от теглото на човека.

"Нашите открития биха могли да помогнат за изясняване на относителното значение на физическата подготовка в сравнение с телесното тегло за продължителността на живота на хората", казва водещият автор д-р Том Йейтс в съобщение за пресата. "С други думи, резултатите показват, че може би физическата форма е по-добър показател за продължителността на живота от индекса на телесната маса (ИТМ) и че насърчаването на населението да се занимава с бързо ходене може да допринесе за удължаване на живота на хората."

За тези от нас, които са на средна възраст, може би е особено важно да ускорят темпото, докато се разхождат. Миналата година д-р Йейтс и екипът му установиха, че хората на средна възраст, които съобщават, че ходят бавно, са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания в сравнение с населението като цяло.

Още: Лекар: Тези навици на закуска скъсяват продължителността на живота

Въпреки че "бързо ходене" може субективно да означава различни неща за различните хора, повечето фитнес експерти смятат, че бързото ходене е около 100 стъпки в минута или от 4 до 5,6 километра в час. Така че ако искате да превърнете бързото ходене в част от ежедневието си, това вероятно е добро правило, което да следвате.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес